Nicòsia/Brussel·les

El Parlament de Xipre aprova part del pla B per intentar salvar el país de la fallida

El Parlament de Xipre aprova una llei per a la reestructuració del sistema bancari, dins del pla de rescat que ha de tirar endavant, amb urgència, per evitar la fallida. Ho va fer en una reunió ahir, divendres. Encara queden pendents, però, altres mesures, sobretot la polèmica taxa sobre els dipòsits bancaris.

RedaccióActualitzat
El Parlament xipriota intenta salvar el país de la fallida. A última hora de la tarda de divendres tornava a prendre força la idea de posar una taxa als dipòsits bancaris. Mentre els diputats ho discutien, el compte enrere pressionava, encara ho fa, ja que el Banc Central Europeu (BCE) va dir que només garanteix la liquiditat als bancs fins dilluns. Per ara, la Cambra ha aprovat només una part de les mesures: la creació d'un Fons Nacional de Solidaritat i la llei per restringir les transaccions financeres, una norma que vol evitar que dimarts hi hagi fugida de capitals del país quan obrin els bancs. Les dues mesures aprovades per unanimitat són dos dels pilars de l'anomenat "pla B", alternatiu a les intencions inicials de l'Eurogrup. La votació s'ha produït sense debat previ.

Però la cambra xipriota ha de votar més mesures legals per aconseguir el rescat de la Unió Europea (UE). Tot i que es desconeixen els detalls concrets, entre el paquet legislatiu pendent hi hauria un impost sobre els dipòsits. De fet, segons la televisió xipriota, el govern hauria proposat gravar amb el 15 per cent els dipòsits superiors als 100.000 euros. Si això es confirmés, seria un canvi significatiu de l'executiu xipriota, ja que la mesura afectarà en gran part els dipòsits russos i, per tant, Xipre podria perdre el seu estatus de centre financer internacional.

Al carrer, la incertesa i la indignació comença a fer efecte sobre la ciutadania.

El Fons Nacional de Solidaritat

L'anomenat "pla B" consta d'un total de nou esborranys de llei i d'altres esmenes a lleis en vigor. El seu objectiu és reunir un total de 5.800 milions d'euros exigits per la troica -la Comissió Europea, el BCE i el Fons Monetari Internacional- a canvi d'un rescat de 10.000 milions d'euros.

A banda de les iniciatives aprovades divendres, les lleis pendents han de contemplar la consolidació de les entitats financeres.

Al Fons Nacional de Solidaritat es destinarà part de les reserves dels fons de pensions i de l'assegurança mèdica dels empleats públics. Aquest fons estarà obert a les donacions de ciutadans i empreses privades i podria també, tot i que més endavant, incloure l'oferta de l'Església de Xipre d'hipotecar les seves "immenses propietats". A més, tindria la potestat de finançar els bancs en dificultats i al mateix Estat xipriota a través de l'emissió de bons o altres tipus de productes financers.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut