Orís

Una cinquantena d'alcaldes de les comarques centrals i gironines firmen un manifest que rebutja el "fracking"

50 alcaldes de municipis catalans amb permisos d'exploració d'hidrocarburs han firmat a Orís, a Osona, un manifest de rebuig del "fracking", tècnica d'extracció de gas no convencional mitjançant fractura hidràulica.

RedaccióActualitzat
Una cinquantena d'alcaldes de municipis catalans amb permisos d'exploració d'hidrocarburs han firmat a Orís, a Osona, un manifest de rebuig del "fracking", tècnica d'extracció de gas no convencional mitjançant fractura hidràulica que ha suscitat l'oposició de veïns i responsables territorials.

Un total de 64 alcaldes i els presidents dels consells comarcals del Bages, el Berguedà, Garrotxa, Osona i el Ripollès han estan cridats a participar a la reunió en la qual es donarà llum verda a aquest escrit, en el qual s'exigirà un canvi urgent del model energètic basat en les energies renovables.

Aquesta iniciativa persegueix canalitzar en un mateix moviment la mobilització ciutadana i la protesta liderada per alts càrrecs dels municipis que se senten amenaçats per aquesta pràctica d'extreure gas no convencional del subsòl. En aquest video fet pel corresponsal de TV3 als EUA es pot veure com el gas surt barrejat amb l'aigua de l'aixeta.

La Plataforma Aturem el Fracking (PAF), promotora de la trobada, vol utilitzar el manifest, batejat com "el compromís d'Orís", per pressionar l'administració catalana en el procés d'estudi dels permisos per permetre la investigació sobre l'existència d'hidrocarburs.

Segons el parer d'aquesta plataforma, la Generalitat ha de valorar les reclamacions dels ciutadans i dels dirigents del territori i no ha de deixar que sigui el govern central qui prengui la decisió final.

De fet, la Generalitat va anul·lar fa una setmana de manera provisional el permís concedit a Teredo Oils per investigar l'existència d'hidrocarburs a Catalunya i va anunciar ahir que ha iniciat l'expedient de denegació dels permisos sol·licitats per una altra empresa, Montero Energy.

D'una altra banda, ja són 70 els municipis que han aprovat en els seus consistoris mocions que proclamen els seus territoris lliures de "fracking".

El moviment "Anti-Fracking" als EUA té el suport de molts agricultors que ja estan vivint els efectes de la destrossa del subsòl per part de les companyies petrolieres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut