Sevilla

El PP exigeix explicacions a Griñán i a Chaves en el cas dels ERO fraudulents d'Andalusia

Aquesta setmana s'han fet una vintena de detencions en relació amb l'afer dels expedients de regulació fraudulents, i s'ha enviat els principals implicats a la presó. Els sindicats, als quals un dels detinguts acusa de cobrar comissions, han comparegut avui per separat per defensar-se.

RedaccióActualitzat
Els retrets entre el Partit Popular i el PSOE arran del cas dels expedients de regulació fraudulents a Andalusia han pujat de to. Els populars, a l'hora d'exigir explicacions, apunten el president de la Junta, José Antonio Griñán, i el seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves. La petició arriba després de la vintena de detencions practicades aquesta setmana i que la jutge ha enviat a la presó els principals implicats.

Uns altres que s'han vist esquitxats aquesta setmana per l'afer són els sindicats. Comissions Obreres i la UGT s'han desmarcat aquest diumenge de les acusacions d'haver cobrat comissions en relació amb el cas dels ERO fraudulents a Andalusia formulades per un dels detinguts. Neguen qualsevol participació en la trama corrupta per lucrar-se i han censurat que la jutge que porta el cas doni credibilitat a la declaració de Vitalia Antonio Albarracín, actualment en presó provisional per aquest mateix afer.

El dels ERO és, per volum de diner públic desviat, 136 milions, un dels casos de presumpta corrupció més importants de tots els que s'estan investigant. Aquesta setmana s'ha accelerat, amb la detenció d'una vintena de persones i amb escorcolls a diversos llocs, també a Catalunya..

Beneficis elevats

El cas va agafar volada quan, fa un parell d'anys, es van imputar diversos càrrecs de la Conselleria de Treball del govern socialista de Manuel Chaves, entre els quals, el conseller mateix. La investigació apunta que, entre els beneficiaris, hi hauria militants del PSOE i també sindicalistes.

A l'empresa Mercasevilla és on es va destapar el primer cas: es van fer prejubilacions a uns treballadors que mai hi havien treballat, i tots indemnitzats amb diners públics d'un fons dotat amb uns 650 milions d'euros. D'aquí es van descobrir altres empreses amb irregularitats entre els anys 2001 i 2010.

Però també s'investiga quines comissions haurien cobrat els intermediaris. Un dels principals acusats és Juan Lanzas, exsindicalista de la UGT, que ha passat la primera nit a la presó, igual que els propietaris de l'empresa que se situa al centre de la trama, la consultora Vitalia, amb seu també a Barcelona, que hauria gestionat aquestes prejubilacions.

A casa de Lanzas, la policia hi va trobar més de 80.000 euros. En total, es calcula que els intermediaris s'haurien embutxacat uns 50 milions d'euros.

La jutge haurà d'esclarir on han anat a parar aquests diners, que tot apunta que a paradisos fiscals.

La vintena de detencions que hi ha hagut aquesta setmana, també a Catalunya, podria fer créixer la llista d'imputats en el cas, que ja és d'una seixantena.

El cas dels ERO va deixar tocat el PSOE d'Andalusia en les eleccions de fa just un any. Van perdre i només van aconseguir mantenir el poder gràcies al suport d'Esquerra Unida.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut