Bangui

El president de la República Centreafricana fuig al Congo després que els rebels han ocupat la capital

El president de la República Centreafricana ha abandonat el país per no caure en mans de quatre guerrilles aliades que han pres la capital, Bangui, i l'acusen d'incomplir uns acords de pau. França, present al país, pren el control de l'aeroport i no descarta intervenir.

RedaccióActualitzat
El president de la República Centreafricana, François Bozizé, ha fugit a la República Democràtica del Congo per no caure en mans de quatre guerrilles aliades que han pres la capital, Bangui, i que l'acusen d'incomplir uns acords de pau. França ha pres el control de l'aeroport i no es descarta que hi intervingui militarment.

Aquest és un exemple clàssic dels conflictes armats a l'Àfrica francòfona. Una guerrilla modesta que avança fins a la capital, un exèrcit en retirada, un president que fuig i una potència colonial, França, que acudeix a rescatar els seus nacionals.

Aquest cop no és una guerrilla sola, sinó una coalició de quatre, juntes, amb el nom de Séléka. Es van alçar al desembre al nord del país, i dia a dia han anat conquerint territori fins a assumir el control de Bangui. Acusen el govern d'incomplir uns acords de pau previs que establien una amnistia per als seus milicians empresonats i la seva reintegració a la societat.

La guerrilla assegura que han entrat al palau presidencial i que el cap d'estat ja no hi era. Segons sembla, el president François Bozizé ha agafat les maletes i ha marxat al Congo.

França estava atenta, tan atenta que just quan els guerrillers entraven a Bangui, els seus soldats estaven aterrant a l'aeroport internacional per prendre el control de la pista. Si ningú s'aparta del guió, París utilitzarà l'aeroport per repatriar civils i, eventualment, per desembarcar més tropes en cas d'intervenció militar.

Els dirigents de Séléka tenen la intenció de formar un govern de transició i convocar eleccions. Serà un període ben diferent, i el fet que el poder caigui en mans d'una coalició no assegura l'estabilitat política.

La República Centreafricana és un dels països més pobres del continent, amb recursos minerals fins ara explotats a parts iguals pel clan de Bozizé, l'exèrcit i algunes corporacions internacionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut