Imatge del vídeo sobre la prova pilot del sistema de retorn d'envasos a Cadaqués.
Imatge del vídeo explicatiu del sistema de retorn d'envasos a Cadaqués.
Cadaqués

Cadaqués assaja un sistema de retorn d'envasos de begudes pioner a la Mediterrània

Qui compri una ampolla de plàstic o una llauna, deixarà en dipòsit 5 cèntims que recuperarà quan torni l'envàs. Així, s'espera reutilitzar el 90% dels envasos. La prova pilot es farà durant dos mesos i mig.

RedaccióActualitzat
El municipi gironí de Cadaqués acollirà durant dos mesos i mig la prova pilot d'un sistema de retorn d'envasos de begudes pioner a la  Mediterrània: Qui compri una ampolla de plàstic o una llauna, deixarà en dipòsit 5 cèntims que recuperarà quan torni l'envàs. Així, s'espera reutilitzar el 90% dels envasos. A canvi de col·laborar-hi, els comerços de Cadaqués s'estalviaran una quarta part de les taxes d'escombraries.

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, ha explicat el pla, que ja s'aplica a 40 països, i ha recordat que a Catalunya es consumeixen diàriament nou milions d'envasos de begudes d'un ús, dels quals només es recullen de manera selectiva poc més de tres milions i mig. És a dir, que al cap de l'any, es generen cinc milions i mig de residus.

La prova pilot, impulsada per la Fundació Retorna, arrencarà el 15 d'abril i acabarà el 30 de juny, tot i que en funció del seu èxit es podrà prolongar durant un mes més.

A Cadaqués, els comerços que participaran en la prova pilot són els dos grans supermercats del poble i nou dels dotze petits establiments que hi ha. Per la seva col·laboració rebran una compensació de tres cèntims per cada llauna i ampolla de plàstic. A més, la Fundació Retorna sufragarà una quarta part de la taxa de recollida d'escombraries que han de pagar, segons ha avançat el director executiu de l'entitat, Miquel Roset, que ha admès que la participació en la prova pilot suposa un sobreesforç per als  comerciants.  

La Generalitat no hi posa ni un euro

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha explicat que la Generalitat no contribueix econòmicament en aquesta prova pilot, tot i que participarà "en la monitorització de les dades aconseguits per avaluar la millora que suposa en el sistema de reciclatge".

Tost ha admès que "la difícil situació econòmica actual" impedirà que aquesta prova pilot s'estengui a curt termini per tot el territori català de la mà de la Generalitat, tot i que no ha descartat que s'inclogui en els objectius principals per a mitjà i llarg termini.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueres, ha celebrat que el seu municipi sigui el primer de la Mediterrània d'acollir un sistema d'aquest tipus, i ha afirmat que, a més de fomentar la tornada d'envasos, "contribuirà a tenir els carrers més nets sempre", tenint en compte que la població en períodes de vacances passa de 3.000 a 15.000 habitants.

Els consumidors podran recuperar el dipòsit de cinc cèntims manualment als petits establiments o de manera automàtica dipositant els envasos en unes maquines que es col·locaran en els dos grans supermercats del poble: "Quan poses els envasos a la màquina, ella mateixa et dóna un tiquet descompte que pots usar en la teva pròxima compra", ha dit Figueres.
Anar al contingut