Feixos de bitllets de 500 euros.
Feixos de bitllets de 500 euros.
Madrid

Espanya va tancar el 2012 amb un dèficit de gairebé el 7%, dues dècimes més del que va dir Rajoy

Espanya va tancar amb un forat dels comptes públics del 6,98% i no del 6,7% que havia anunciat el president del govern espanyol. Hisenda atribueix l'increment a l'aplicació d'una nova comptabilitat que li exigeix Europa.

RedaccióActualitzat
Espanya va tancar el 2012 amb un forat dels comptes públics del 6,98% i no del 6,74% que havia anunciat el president del govern espanyol. El dèficit de l'Estat al final del 2012 va ratllar el 7% per sobre del que havia anunciat el president Mariano Rajoy.

Hisenda ha atribuït aquest increment a l'aplicació d'una nova comptabilitat que li exigeix Europa. Això, tot i que el ministre Montoro va assegurar que la dada del dèficit no es mouria.

Ara, s'ha fet el càlcul com mana l'Eurostat amb un nou mètode en què les devolucions no es poden retardar i s'han de comptabilitzar en el dèficit no quan es paguen sinó quan els contribuents les sol·liciten.

Aquest nou criteri també modifica el dèficit de l'Estat al febrer, que creix fins als 23.561 milions, un 2,22% del producte interior brut (PIB).

La secretària d'Estat de Pressupostos, Marta Corrás, ha tret importància a la nova desviació de cara al 2013. "El resultat fins al febrer no és significatiu. És més, si descomptéssim les devolucions -com es feia fins ara- obtindríem un dèficit per sota o en línia del que vam obtenir l'any passat".

Pel que fa a Catalunya, el gener va tancar amb un forat del 0,1%.
Anar al contingut