Barcelona

CiU i ERC neguen que la trobada de Mas i Rajoy hagi esquerdat el pacte de governabilitat

Les dues formacions coincideixen que el diàleg entre els dos presidents respon a un mandat parlamentari.

RedaccióActualitzat
CiU i ERC neguen que la trobada entre Mas i Rajoy hagi esquerdat el pacte de governabilitat parlamentària. Les dues formacions coincideixen que el diàleg entre els dos presidents respon a un mandat parlamentari, però tenen diferents graus de confiança en els resultats.

CiU espera més concreció en termes de relaxament del dèficit i Esquerra desconfia que el govern espanyol s'avingui a parlar de la consulta.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el cap del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull, creu que s'ha obert la porta a relaxar l'objectiu de dèficit, però demana concreció al govern espanyol.

Mentre, la número 2 d'Esquerra, Marta Rovira, ha negat rotundament que la trobada Mas-Rajoy esquerdi el pacte amb CiU, però desconfia que el govern espanyol s'avingui a dialogar sobre la consulta. D'una banda, Rovira ha dit en declaracions a la mateixa emissora: "Confiem que Mas haurà actuat amb la màxima lleialtat al país en aquestes hores tan greus que està vivint".

Però de l'altra, en declaracions a "Els matins de TV3", ha dit que "l'experiència més recent ens demostra que amb el govern espanyol no es pot dialogar, mai ha estat possible dialogar". I en aquest sentit ha recordat: "Els pactes que s'han fet amb el govern espanyol s'han incomplert reiteradament, per això ens és molt difícil confiar".

Amb tot, Rovira ha reiterat que entenen el diàleg i fins i tot l'ha defensat: "Que hem de fer aquest diàleg, que és el primer punt del nostre pacte d'estabilitat parlamentària, que és el que tothom demana, que les coses es facin de forma dialogada, ens sembla que és de calaix".

La qüestió de la pregunta

Els dos dirigents també s'han referit a la pregunta que s'hauria de fer a la consulta. Per Turull, és aviat per plantejar-la i cal que sigui consensuada entre un màxim de forces. Rovira també ha reconegut que no és el moment per formular la pregunta. Afegeix que Esquerra no té cap voluntat d'imposar-la, però deixar clar que la pregunta ha de ser clara i nítida i s'ha de respondre amb un sí o un no.

De fet, la mateixa secretària general dels republicans va anunciar quina seria aquesta pregunta per a ERC. Durant una entrevista a Vilaweb, Marta Rovira va plantejar exactament la mateixa pregunta que es farà en el referèndum a Escòcia, que es farà el 18 de setembre de l'any que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut