El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.
Brussel·les

Brussel·les nega haver canviat el mètode per calcular el dèficit i diu que el criteri d'Espanya era "incorrecte"

El govern espanyol va haver de corregir el dèficit de les administracions públiques per al 2012 i elevar-lo del 6,74% al 6,98%. El govern va atribuir aquesta correció al canvi de metodologia en el tractament de les devolucions fiscals, un fet que l'Eurostat ha desmentit.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea ha assegurat que la revisió a l'alça del dèficit espanyol del 2012 no és fruit d'un canvi en la metodologia aplicada per l'agència comunitària d'estadístiques, Eurostat, sinó al fet que el criteri utilitzat per Espanya per computar les devolucions fiscals era "incorrecte". L'executiu espanyol va haver de corregir el dèficit de les administracions públiques per al 2012 i elevar-lo fins al 6,98%, dues dècimes per sobre del 6,74% anunciat prèviament. El govern va atribuir aquesta correcció al canvi de metodologia en el tractament de les devolucions fiscals, en vigor des de 1995.

La portaveu comunitària de Fiscalitat, Emer Traynor, ha dit que "Eurostat no ha canviat les seves metodologies o regles, simplement ha descobert que el mètode utilitzat per Espanya era incorrecte".

El procediment per dèficit excessiu exigeix als estats membres utilitzar la comptabilitat de rèdit, és a dir, les devolucions s'han de registrar en el 2012, perquè s'han de computar en el moment de ser sol·licitades i no quan l'administració acorda la devolució. En canvi, la Comissió Europea ha explicat que el govern espanyol feia servir la comptabilitat de caixa, que l'Eurostat no va detectar perquè "mostrava un patró regular de despeses entre tots els mesos de l'any".
Anar al contingut