Mapa isobàric, diumenge 12 UTC (Font: UKMO)
Mapa isobàric, diumenge 12 UTC (Font: UKMO)

La Setmana Santa acaba amb fortes pluges al sud-oest peninsular

La Setmana Santa acaba amb pluges molt abundants al sud-oest d'Espanya i a bona part de Portugal.

Alberto AlcántaraActualitzat
La Setmana Santa està sent plujosa a bona part d'Espanya. Durant els últims dies, el pas continuat de sistemes frontals ha provocat acumulacions importants d'aigua.  Els actes de celebració de la festa s'han vist condicionats, o fins i tot s'han hagut de suspendre,  per aquest temps advers. Diumenge, l'últim dia de vacances a moltes zones d'Espanya i a Portugal, arriba una nova tongada de precipitacions abundants cap a l'oest peninsular.

Les condicions meteorològiques quedaran  determinades per una enorme pertorbació atlàntica, que abasta des de l'illa de Terranova fins a la mateixa costa de Portugal, passant pel sud de Groenlàndia. Aquesta borrasca té diversos centres d'acció i generarà diversos sistemes frontals.

Dos d'aquests sistemes arribaran molt seguits a l'oest peninsular . Les primeres pluges, associades al primer front càlid, han arribat durant la matinada a Portugal i han començat el seu avanç per Extremadura, Andalusia i l'oest de Castella-La Manxa. En el mapa adjunt, veiem que la precipitació acabarà per afectar tot el sud-oest peninsular, l'oest de Castella i Lleó i Galícia. Els registres més abundants es donaran a tota la franja central portuguesa,  a Extremadura i a l'oest de Castella-La Manxa. Les pluges poden superar els 80 mm en 24 hores.

Les precipitacions aniran acompanyades d'un augment en la intensitat del vent de ponent i sud-oest, sobre tot al quadrant sud-occidental, amb cops de 60-70 km/h.  Al final del dia, les ventades arribaran, més reforçades encara, a les muntanyes del Sistema Bètic.

Aquestes pluges també acabaran per arribar dilluns a qualsevol indret de Catalunya, tot i que en quantitats molt menys abundants.
Anar al contingut