Cues en una oficina bancària xipriota en el segon dia d'obertura després del "corralito". (Foto: EFE)
Un any del rescat de Xipre i del "corralito" (Foto: EFE)
Nicòsia

Xipre podria quedar-se fins al 60% dels dipòsits per finançar un rescat que exigirà grans sacrificis socials

Els titulars dels comptes que superin els 100.000 perdran d'entrada un 37,5% dels diners, que es transformaran en accions del banc, i se'ls bloquejarà un 22,5% més durant tres mesos per si fos necessari. Mentrestant, al carrer es comencen a notar les conseqüències de la fallida del sistema financer xipriota i de les dures condicions del rescat imposades per la troica.

RedaccióActualitzat
La quitança que el Banc Central de Xipre aplicarà als dipòsits de més de 100.000 euros pot arribar fins al 60%. Segons el decret publicat aquest dissabte, d'entrada el 37,5% d'aquests dipòsits es transformarà en accions del banc i un altre 22,5% quedarà congelat durant tres mesos a l'espera de com evolucioni l'entitat bancària. Segons com, podrien acabar convertint-se també en capital de forma parcial o total.

Les mesures no han trencat una relativa calma als carrers, tot i que les repercussions de tot plegat en el dia a dia de la gent són cada cop més palpables, amb retallades salarials i una taxa d'atur que ja és del 15%

Segons el ministre de Finances alemany, Xipre haurà de "travessar un llarg i dolorós període d'ajustaments", necessari per tornar el préstec del rescat. Des d'Alemanya s'ha insistit que Xipre és un cas únic, i que la solució aplicada en aquest país no es pot traslladar a altres llocs.

L'analista polític de la Universitat de Xipre Antonis Elinas augura una creixent tensió social davant el canvi radical en la manera de viure que hauran de fer els xipriotes.
Anar al contingut