Roda de premsa de l'advocada i familiars i amics de Xabier López Peña. (Foto: EFE)
Roda de premsa de l'advocada i familiars i amics de Xabier López Peña. (Foto: EFE)
Baiona

La família de l'excap d'ETA Thierry sospita que la policia li va causar la mort

L'advocada de l'exdirigent etarra Xabier López Peña anuncia que denunciarà l'administració penitenciària francesa i el servei mèdic per provocar-li la mort, mentre estava ingressat en un hospital de París. Thierry va morir dissabte als 55 anys per un vessament cerebral.

RedaccióActualitzat
La família de l'exdirigent d'ETA Xabier López Peña, àlies "Thierry", sospita que la policia espanyola i francesa li van provocar la mort mentre estava ingressat en un hospital de París. El pres basc va morir dissabte passat als 55 anys, a causa d'unes complicacions cardiovasculars que van derivar en un vessament cerebral. Abans havia estat atès a l'hospital de Corbeil-Essonnes, on va ingressar l'11 de març per fer-li "unes cures que ja estaven programades", ja que Thierry tenia una afecció cardiovascular greu. En aquest centre se'l va sotmetre a una operació que va tenir "importants complicacions", segons l'associació de familiars de presos d'ETA.

L'advocada de Thierry, Yolanda Molina, denunciarà l'administració penitenciària francesa i el servei mèdic que el va atendre per un "tracte salvatge, inhumà". La família demana que s'aclareixin els "nombrosos punts foscos i la falta d'informació al voltant del que ha succeït". L'advocada afirma que "no és normal que els familiars sàpiguen de la mort de Xabier quan van a la visita. No és normal i ningú ho entén". Yolanda Molina ha criticat la falta d'informació i que "el que hauria d'haver estat un ingrés a l'hospital d'una gravetat relativa" hagi acabat en mort.

Xabier López Peña era natural de Galdakao, a Biscaia, i complia condemna a la presó francesa de Fleury. La família denuncia que encara no han pogut veure el cos ni cap informe mèdic. A més, "cap metge de confiança ha pogut ser present a l'autòpsia", fet que creuen que demostra cert obscurantisme.
Anar al contingut