Nova York

L'Assemblea General de l'ONU aprova finalment el primer tractat sobre comerç d'armes de la història

L'Assemblea General de l'ONU aprova per àmplia majoria el primer tractat sobre comerç d'armes de la història. 154 països hi han votat a favor, 3 en contra i 23 s'han abstingut. L'acord posa fi a un procés de negociacions iniciat fa més d'una dècada.

Actualitzat
L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat finalment el Tractat sobre el Comerç d'Armes en una històrica votació que posa fi al llarg procés negociador que va començar fa més d'una dècada. La resolució, presentada per Costa Rica després que tres països van bloquejar la setmana passada la possibilitat que el tractat fos adoptat per consens, ha estat aprovada per 154 vots a favor, 3 en contra i 23 abstencions.

El tractat pretén obligar cada país a controlar que les armes i la munició que venen no corrin el risc de ser utilitzades per cometre violacions dels drets humans o acabin en mans de criminals o terroristes. Per fer-ho, es proposa regular tant la compravenda d'armament pesant com la d'armes lleugeres. Es calcula que cada any moren més de mig milió de persones per armes de foc, sigui en un context de guerra o no. Una víctima cada minut.

Els tres països que s'hi van oposar la setmana passada -l'Iran, Corea del Nord i Síria-, sotmesos a sancions internacionals, ja sigui per la seva política nuclear o perquè viuen una guerra civil, com és el cas de Síria, van decidir posar traves a la comunitat internacional. Van dir que el text generava massa dubtes i podia donar peu a manipulacions, polititzacions i discriminació. En realitat, temen que aquest tractat mundial pugui agreujar el bloqueig que ja pateixen. 

El comerç legal d'armes mou gairebé 55.000 milions d'euros anuals. Segons l'Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm, va augmentar un 17% entre el 2008 i el 2012 respecte als 5 anys anteriors, impulsat per la gran militarització dels països asiàtics, amb l'Índia com a comprador d'armes més gran del món.

Els principals exportadors mundials són els Estats Units, Rússia, Alemanya, França i la Xina, que l'any passat va desbancar el Regne Unit
del cinquè lloc i que ha passat de ser un gran importador a competir en els mercats d'armament gràcies a les armes senzilles i barates que produeix. Només aquests cinc països acaparen tres quartes parts de les vendes totals.

En els últims anys, Espanya s'ha convertit en el setè exportador mundial. La crisi no ha afectat gaire aquesta indústria, i del 2007 al 2011 l'estat espanyol va exportar armes convencionals per valor de 2.656 milions d'euros, tres vegades més que en el període anterior. Espanya ven, sobretot, vaixells i avions, amb algunes peces que, per cert, es fabriquen a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut