Barcelona

Mas: "Les finances públiques estan en situació d'emergència i l'autogovern, de supervivència"

El president de la Generalitat ha fet una crida a la responsabilitat i a prendre consciència del moment crític que viu el país en la seva compareixença per valorar els 100 dies al capdavant del govern. "L'acord de govern progressa adequadament", ha dit Mas, però "està cridat a anar més enllà".

Victòria MiróActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a la responsabilitat i a prendre consciència del moment crític que viu el país en la seva compareixença per valorar els 100 dies al capdavant del govern. Mas ha demanat anar més enllà de la lluita de partits a l'hora d'interpretar l'acció de govern i la crida que s'ha fet a d'altres formacions perquè entrin a formar-ne part. "La situació de les finances públiques és d'emergència i la de l'autogovern, de supervivència", ha sentenciat. Amb tot, ha insistit que el procés de transició nacional segueix vigent i "no s'ha malmès en aquests 100 dies de govern".

Artur Mas ha situat el moment on som dient que es compleixen sis anys de recessió econòmica "dura i persistent", tres anys que CiU va arribar al govern i un any de l'inici del procés sobiranista. En aquest context, segons ha dit, el govern manté els cinc eixos que es va marcar: reducció del dèficit; reactivació econòmica i creació d'ocupació; preservació de l'estat del benestar; transparència, i transició nacional -amb el dret a decidir- i finalment la consulta. Però ha reiterat que Catalunya té "unes finances públiques malmeses" per diverses circumstàncies i factors que "són acumulatius". "Plou sobre mullat", ha dit Mas.

Mas n'ha donat diversos motius. En primer lloc, un dèficit fiscal crònic "que no té tothom", i que "si és suportable tot i que dolorós en èpoques de bonança, en època de vaques magres com ara es fa insuportable", ha dit el president, que ha apuntat que la situació afecta els 7,5 milions de catalans i "no és un tema d'idiomes, d'orígens, d'on s'ha nascut". En segon lloc, ha citat la "llosa", la "càrrega" deixada pel tripartit, i en tercer lloc, el repartiment arbitrari i injust del dèficit. Finalment, ha denunciat els incompliments del govern espanyol i les seves retallades salvatges juntament amb l'obstaculització de programes de la Generalitat per obtenir ingressos, com el cas de l'euro per recepta i el gravamen a dipòsits bancaris.

"No està en joc el govern, està en joc el país"

El president Mas ha demanat tenir en compte totes aquestes dificultats quan es jutgin les accions que du a terme el govern i que s'entengui que ara mateix "no està en joc el govern, està en joc el país". I després de llançar aquest missatge en clau interna, n'ha adreçat un altre cap a Madrid quan ha reivindicat un repartiment més just del dèficit públic, que ha qualificat d'"arbitrari i injust", tenint en compte que Catalunya "ha complert escrupolosament" pel que fa als esforços per reduir-lo i complir amb l'objectiu.

En aquest sentit, el president ha recordat que l'Estat ha fet només el 12% de l'ajust quan genera el 53% de la despesa, mentre que les autonomies han fet el 71% de l'ajust quan representen el 33% del total de la despesa pública. "Si tothom fes l'ajustament segons la despesa que fa, no estaríem on estem", ha conclòs.

"L'acord de govern progressa adequadament"

Pel que fa a l'acord de govern amb ERC, el president de la Generalitat ha valorat que "progressa adequadament", però ha afegit que per a l'executiu català "està cridat a anar més enllà". D'aquesta manera, ha tornat a convidar Esquerra a entrar en el govern, una invitació que ha fet extensible també al PSC, de qui ha recordat que va anunciar que no votaria la seva investidura.

Cimera anticrisi a l'abril

Mas ha anunciat que a l'abril tornarà a convocar una cimera anticrisi, després de recordar el fracàs "col·lectiu" de la primera convocatòria. Mas ha dit que aleshores, probablement, no es va ser prou conscient de la situació. Pel que fa a la data, només ha indicat que "probablement serà a fi de mes", i que es produirà amb tots els agents socials.

"La consulta s'ha de fer, no hi ha variació"

En la ronda de preguntes, el president ha respost sobre la promesa de fer una consulta sobiranista. Mas ha deixat clar que el compromís és clar i que "no hi ha variació" sobre la qüestió. "S'ha de fer -ha dit- entre d'altres qüestions perquè democràticament és de calaix".

Ara bé, a partir d'aquí ha reconegut que el govern espanyol hi està radicalment en contra i que en la reunió del passat 21 de març amb el president Mariano Rajoy va quedar clar que mantenen posicions diametralment oposades. El president ha explicat que Rajoy li va fer saber que "ells creuen que la consulta no s'ha de fer", mentre que, per ell, la consulta hauria de ser facilitada, fixant-se en precedents en d'altres països democràtics com el Regne Unit, el Canadà o Suïssa.

El president ha remarcat que un dels eixos del govern és el dret a decidir i usant un dels seus símils mariners ha apuntat que "el rumb de la transició nacional no s'ha malmès, no s'ha desviat". En aquest sentit, Mas ha recordat que el Parlament ha fet ja dues votacions sobre el dret a decidir i "hi ha una majoria clara, molt contundent, de 104 diputats". I ha demanat paciència recordant que s'ha fet molta feina i que és un "procés recent".

...i el diàleg es manté

Mas s'ha refermat en la seva aposta per parlar amb Madrid quan ha dit que "el diàleg no s'atura mai", però ha matisat que "una altra cosa és que les coses no es poden eternitzar" i s'ha mostrat prudent quan ha apuntat: "Ja veurem quins resultats dóna".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut