Madrid

El jutge Castro imputa la infanta Cristina en el "cas Nóos"

Finalment el jutge ha imputat la infanta Cristina en el "cas Nóos". Era l'únic membre de la junta directiva de l'institut que no estava imputada.

La infanta haurà de declarar davant el jutge José Castro el dissabte 27 d'abril als mateixos jutjats de Palma on el seu marit ja ha declarat dos cops.

Castro veu indicis de "cooperació necessària" o "complicitat" en la infanta.

RedaccióActualitzat
Finalment, el jutge ha imputat la infanta Cristina en el "cas Nóos", que investiga el presumpte desviament de més de 6 milions d'euros de fons públics a través de l'Institut Nóos, presidit per Iñaki Urdangarin. Ella era fins ara l'únic membre de la junta directiva de la fundació que no estava imputada en el cas.

La infanta haurà de declarar davant el jutge José Castro el dissabte 27 d'abril. La declaració de la infanta està prevista per les 10.00 hores als jutjats de Via Alemania de la capital balear, on Iñaki Urdangarin ja ha declarat dos cops, també com a imputat, el febrer del 2012 i un any després. El marit de la infanta està imputat en aquesta causa des del desembre del 2011.

Cortines tirades a la casa dels ducs

Aquest dimecres al migdia, poca estona després de ser imputada, la filla del rei ha arribat a la seva casa del barri de Pedralbes i no ha fet declaracions. A les tres, la infanta ha accedit a l'habitatge, a l'interior d'un cotxe i amb prou feines se l'ha vist, i poc després s'han anat tirant les cortines dels dos pisos de l'habitatge.

Durant tota la tarda, mitjans de comunicació, agents de la guàrdia urbana i de la policia espanyola han estat fent guàrdia davant de la casa dels ducs de Palma. Els únics moviments que hi ha hagut han estat l'arribada d'una motorista que ha entrat a l'habitatge sense treure's el casc i, més tard, la sortida d'un dels fills d'Urdangarín i la infanta acompanyats per un dels seus escortes.

Indicis de "cooperació necessària" o "complicitat"

En la seva interlocutòria, el jutge Castro explica que hi ha indicis que la infanta podria haver consentit que el seu marit i el seu exsoci utilitzessin el seu parentiu amb el rei en les activitats de Nóos, la qual cosa podria constituir un supòsit de "cooperació necessària" o "complicitat" en els delictes presumptament comesos.

Castro afegeix que no aclarir si Cristina tenia coneixement de tot plegat seria "un tancament en fals en descrèdit de la màxima que la justícia és igual per a tots". També creu que deixar que aquesta "incògnita es perpetuï" seria, a més, una contradicció amb la pràctica quotidiana dels jutjats i tribunals. Per tot plegat, assegura que és "inevitable" que Cristina presti declaració.

El magistrat detalla catorze indicis que fan dubtar si la Infanta coneixia l'ús de la seva presència com a vocal a Nóos i de la seva participació en el 50% de la immobiliària Aizóon, que provenen dels correus aportats per Torres i de la declaració del secretari de les infantes, Carlos García Revenga. Castro assegura que si bé aquests indicis per si sols i considerats de forma aïllada no tenen "prou pes per sustentar una imputació" de la infanta i no constitueixen "indicis racionals" que "intervingués activament i decididament" en la gestió quotidiana de Nóos i Aizoon, sí indiquen que "n'hi havia prou que prestés el seu consentiment perquè el seu parentiu amb sa majestat el rei fos utilitzat".

Referències al rei

El jutge de Palma també esmenta el rei en la seva interlocutòria, que consta de 19 folis. Hi assegura que "no s'acaba d'entendre que sa majestat el rei no comentés amb la seva filla les crítiques o recomanacions que havia fet arribar o projectava fer arribar al seu marit" per instar-lo a desvincular-se de Nóos. I hi afegeix: "Fins i tot que consensués amb ella l'abast o compromís, exprés o tàcit, que d'alguna manera vetllés pel seu compliment, cosa que hauria d'haver portat la infanta a la conclusió que les recomanacions del seu pare no s'estaven seguint i a qüestionar l'actitud del seu marit."

L'endemà d'admetre com a prova els correus

La decisió judicial arriba l'endemà que el magistrat ha admès els correus electrònics que l'exsoci d'Iñaki Urdangarin Diego Torres ha aportat a la causa oberta contra ells dos pel presumpte desviament de fons públics. La defensa del duc de Palma va demanar que els correus quedessin fora del cas al·legant que s'havia violat un dret fonamental, però el jutge José Castro ha desestimat la petició.

En concret, els últims correus els va donar als jutjats dimarts passat i revelen que Urdangarin demanava l'opinió de la seva dona sobre afers de negocis. Altres textos intenten implicar el rei en els negocis del duc de Palma i també hi consta una oferta laboral que la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amiga del monarca, hauria fet al gendre del rei.

L'advocat d'Urdangarín estaria "encantat" de defensar la infanta

L'advocat del duc de Palma, Mario Pascual Vives, ha assegurat que "seria un honor" defensar la infanta Cristina i estaria "encantat" en cas que li ho encarreguessin, després que se'n conegués la imputació en el "cas Nóos". Pascual ha dit en declaracions als mitjans de comunicació que espera instruccions de la Casa del Rei per tal de saber si finalment defensarà la filla del monarca.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut