Barcelona

Es prorroga l'índex de referència de préstecs hipotecaris, l'IRPH, que havia de desaparèixer a finals de mes

L'índex de referència de préstecs hipotecaris, l'IRPH, que havia de desaparèixer a finals de mes, es prorroga. El Ministeri d'Economia evita així que els bancs hagin de canviar les condicions hipotecàries als afectats.

Actualitzat
L'índex de referència de préstecs hipotecaris, IRPH, oficialment anomenat tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys per a adquisició d'habitatge lliurehavia de desaparèixer a finals de mes, però el Ministeri d'Economia ha decidit prorrogar-lo, tot i que no diu fins quan. Ja fa temps que Europa havia demanat al govern espanyol que suprimís l'IRPH, un índex que, com l'euríbor, s'utilitza en les hipoteques.

El Ministeri d'Economia ha tingut un any per legislar el canvi, però ara assegura que no tenen la norma a punt i, per tant, han decidit prorrogar-ho temporalment. Això permet als bancs i caixes que no hagin de canviar els interessos als afectats. Els experts recomanen que, de moment, els clients no acceptin cap proposta nova fins que s'aclareixi la normativa.

El gairebé 15% d'hipotecats espanyols que paguen la quota referenciada a l'IRPH de caixes i bancs seguiran en la incertesa. Sistemàticament, l'IRPH ha estat sempre per sobre de l'euríbor, avui ho està un 2% i, per tant, encareix molt les hipoteques.  

El que es recomana és rellegir detingudament les escriptures de la hipoteca. El contracte firmat davant del notari. Allà ha d'aparèixer quin és l'índex substitut en cas d'eliminar-se el de referència. En molts casos, és l'IRPH genèric d'entitats, que no desapareix. O bé l'euríbor més un tant per cent de diferencial que s'hauria d'especificar. En el pitjor dels casos, si l'índex substitut és el tipus de la confederació de caixes espanyoles -el CECA, que també desapareix- o si no es fixa un interès substitut, s'ha d'intentar negociar amb el banc, assessorats i sense pressa, tenint en compte que la llei que ho ha de regular encara no està a punt.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut