"Perquè no torni a passar, acabar amb les mesures d'excepció. Drets humans. Solució. Pau."
La pancarta que ha obert la manifestació de Bilbao. (Foto: EFE)
Bilbao

Milers de persones demanen a Bilbao acabar amb "les mesures d'excepció" en la política penitenciària

S'han manifestat a Bilbao per denunciar les mesures d'excepció que els estats espanyol i francès apliquen als presos polítics bascos. Una marxa convocada després de la mort del pres d'ETA Xabier López Peña, que va morir en un hospital de París sense que la seva família en fos informada.

RedaccióActualitzat
Convocades pel moviment Herrira, milers de persones s'han manifestat a Bilbao per denunciar les mesures d'excepció que els estats espanyol i francès apliquen als presos polítics bascos després que el cap de setmana passat el pres d'ETA Xabier López Peña, àlies "Thierry", va morir en un hospital de París després de diverses setmanes d'ingrés i sense que la seva família fos informada de la seva situació.

En la marxa, que ha portat el lema "Perquè no torni a passar, acabar amb les mesures d'excepció. Drets humans. Solució. Pau", hi han participat, entre altres, el portaveu d'Alternatiba, Oscar Matute, la representant d'Aralar, Rebeka Ubera, o la membre de Sortu Maribi Ugarteburu, que ha instat els Estats a deixar d'utilitzar els presos com a "arma política". Així, Ubera, representant d'Aralar, ha explicat que "la política penitenciària ha de basar-se en els drets humans per a totes les persones en situació d'igualtat".

Després de tenir coneixement de la intenció de la convocatòria, el delegat del govern al País Basc, Carlos Urquijo, la va posar en coneixement del fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, en entendre que era un "homenatge" a l'exdirigent d'ETA i que podia constituir un delicte d'enaltiment del terrorisme. Per la seva banda, l'Associació de Víctimes del Terrorisme presentava també una denúncia per aquest mateix motiu, però l'Audiència Nacional va autoritzar finalment la marxa, en afirmar que "el pensament no delinqueix" i que "no es pot actuar amb caràcter preventiu".

La manifestació ha estat encapçalada per tres grans cartells en què es demanava la fi de la doctrina 197/2006, l'excarceració dels presos malalts i l'acostament a Euskal Herria dels presos bascos. Una de les pancartes ha estat portada per Juanma López Peña, germà de Thierry. Curiosament, també s'ha pogut veure una altra pancarta en què es demanava "justícia" en el cas d'Iñigo Cabacas. Per davant, s'han vist altres lemes com "no a la cadena perpètua" o "presos amb malalties greus, a casa".

Els assistents han arribat a la plaça de l'Ajuntament de Bilbao a quarts de set de la tarda, on membres de l'associació convocant han llegit un comunicat en què han defensat el respecte als drets humans i la necessitat d'acabar amb "les mesures d'excepció", ja que mantenir-les és garantia de "conseqüències irreparables". Segons la seva opinió, des dels Estats espanyol i francès s'aplica "la doctrina del patiment" amb la finalitat de "castigar la societat basca i tractar de bloquejar el camí cap a la resolució i cap a la pau".
Anar al contingut