Palma

L'exconseller de Comerç del govern de Jaume Matas acusat en el "cas Scala" es declara innocent

Ha començat el judici pel "cas Scala", que jutja l'espoli a les arques públiques de les Illes de més d'onze milions d'euros durant l'etapa del govern popular de Jaume Matas. Els fons eren del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), tapadora, segons la Fiscalia Anticorrupció, que servia per cobrar comissions i enriquir-se als divuit acusats.

RedaccióActualitzat
Ha començat el judici pel "cas Scala", que jutja l'espoli a les arques públiques de les Illes de més d'onze milions d'euros durant l'etapa del govern popular de Jaume Matas. Els fons eren del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), tapadora, segons la Fiscalia Anticorrupció, que servia per cobrar comissions i enriquir-se als divuit acusats. Són Josep Joan Cardona, conseller de Comerç del 2003 al 2007, i càrrecs del CDEIB com Kurt Viane, aleshores director general, i Antònia Ordinas, gerent del Consorci.

El fiscal ha demanat que els acusats tornin tots els milions malversats, i la majoria dels acusats han reconegut els fets a canvi d'una reducció de les penes de presó. Les peticions de penes s'han rebaixat de 114 anys i 6 mesos a 51 i 9 mesos. En el cas Kurt Viane, per a qui la fiscalia ha passat de demanar vint anys de presó a cinc anys i deu mesos, ha fet una nova confessió: ha explicat com va donar més de 100.000 euros en comissions a l'exconseller Cardona.

L'exconseller, considerat per la fiscalia el cervell de la trama, que s'ha declarat innocent, s'enfronta a una pena de 21 anys de presó i una multa de 7,5 milions d'euros per set delictes de corrupció. És l'únic acusat, juntament amb l'empresari Jaime Fernández Abad, que no ha arribat a un acord amb el ministeri fiscal.

Una de les proves en el judici són dues capses de Cola-Cao que es van trobar durant la instrucció del cas amb 360.000 euros en efectiu a dins. Eren part dels fons presumptament malversats i Antònia Ordinas, gerent del CDEIB, per a qui el fiscal demana quatre anys i dos mesos de presó, els tenia amagats al jardí de casa seva.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut