Rajoy i Cameron han passejat pels jardins de La Moncloa. (Foto: EFE)
Rajoy assegura que no han dit "ni una paraula" de Catalunya i Escòcia. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy assegura que Catalunya i Escòcia són "realitats diferents"

Després de reunir-se amb el primer ministre britànic a La Moncloa, el president espanyol rebutja la possibilitat que Catalunya voti en referèndum el seu futur polític i destaca que no es pot comparar amb Escòcia perquè allà el procés es fa "d'acord amb les lleis".

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que les realitats d'Escòcia i Catalunya no tenen res a veure, i ha rebutjat un cop més que els catalans puguin fer un referèndum per decidir el seu futur, tal com faran els escocesos. Rajoy s'hi ha referit després de reunir-se a La Moncloa amb el primer ministre britànic, David Cameron, en una trobada en què, segons ha dit, no s'ha parlat d'aquests processos sobiranistes.

"No se n'ha parlat, no se n'ha dit ni una paraula, no ha sortit el tema", ha assegurat Rajoy, que ha remarcat que Escòcia i Catalunya són "realitats diferents" perquè "el primer ministre britànic i el seu Parlament han pres la decisió que han considerat oportuna d'acord amb les lleis, i això és molt important".

Rajoy s'ha remès a la Constitució i ha defensat la nació espanyola, que segons ell és "la més antiga d'Europa" després de 500 anys "vivint junts". I ha destacat que Espanya té "un futur indiscutible" i que no li sembla "just" privar-ne "moltíssims ciutadans que viuen a Catalunya".

Defensa del rei

D'altra banda, Rajoy ha defensat el rei Joan Carles i la "puixança" que, al seu parer, té la monarquia espanyola. El cap del govern espanyol ha afegit que el paper del rei durant la transició i l'intent de cop d'Estat del 23-F "demostren qui és el monarca". En definitiva, ha conclòs, "una gran majoria d'espanyols continua donant suport a una institució que ha sigut molt útil i profitosa per al país".

Petició de més ajuda a la UE

En clau econòmica, el dirigent del PP ha demanat a la Unió Europea un "esforç més gran i urgent" per ajudar els estats membres i ha alertat que la política de reformes i ajustos "no és suficient".

Després que el Tribunal Constitucional portuguès ha vetat algunes de les retallades aprovades pel govern d'aquell país, Rajoy ha considerat "imprescindible" que la UE avanci cap a la integració bancària i reformi el Banc Central Europeu. L'objectiu és que s'equipari, en competències, amb la Reserva Federal nord-americana, el Banc d'Anglaterra o el Banc del Japó.
Anar al contingut