Jordi Pujol Ferrusola
Jordi Pujol Ferrusola, sense corbata, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Madrid

El jutge investiga Jordi Pujol Ferrusola per una presumpta evasió de 32 milions en divises a 13 països del 2004 al 2012

El jutge de l'audiència Nacional Pablo Ruz ha ordenat que se li enviï la informació de tots els comptes bancaris que té el fill gran de l'expresident Jordi Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i tots els moviments de diners que li han detectat des del any 2004. El jutge Ruz destaca que segons les informacions que li ha proporcionat l'agència tributària, Jordi Pujol Ferrusola hauria mogut, a través de diverses entitats bancaries, una quantitat superior als 32 milions d'euros.

RedaccioActualitzat
Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, podria haver mogut 32,4 milions d'euros a tretze països i paradissos fiscals, entre ells Suïssa, les Illes Caiman, Gabon i Liechtenstein, en un total de 118 moviments fets des de tres bancs entre el 2004 i el 2012, segons dades de l'Agència de Tributària.

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga una denúncia de l'exnòvia de Pujol Ferrusola per suposada evasió de capitals a Andorra, dóna compte d'aquestes dades de l'Agència Tributària en una diligència en què demana a tres bancs -BBVA, Mediolanum i Crédit Suisse- que remetin en un termini de 15 dies tota la documentació sobre aquests comptes.

Ruz detalla que els 118 moviments de tràfic de divises per un total de 32.407.658 euros els va efectuar, entre el 30 de març del 2004 i el 28 de novembre del 2012, el mateix Jordi Pujol o bé alguna de les cinc societats que l'Agència Tributària ha detectat vinculades amb ell, "amb sortida o destí, segons els casos", a tretze països. Aquests països són: Andorra, Luxemburg, Croàcia, l'Argentina, Uruguai, Suïssa, Estats Units, Mèxic, França, Illes Caiman, Regne Unit, Liechtenstein i Gabon.

L'Agència Tributària ha constatat que Pujol Ferrusola ha tingut relació directa des del 2004 com a "soci, administrador o autoritzat" en comptes bancaris de les societats: Inter Rosario Port Services, Iniciatives Marketing I Inversions, Iberoamericana De Business And Marketing, Project Marketing i Active Translation. Arran d'aquestes troballes, Ruz demana als tres bancs que li remetin "amb la més gran brevetat" i sempre abans de quinze dies tant la informació que tinguin sobre qualsevol compte a nom de Pujol Ferrusola com de les cinc societats vinculades a ell, incloent productes que estiguin ja cancel·lats.

A l'Agència Tributària no li consta que Pujol Ferrusola s'acollís a l'amnistia fiscal, en resposta a la informació que li va requerir el jutge el 5 de febrer i amb la qual intentava comprovar si tenia ingressos procedents de fora d'Espanya. El jutge va fer aquest requeriment a Hisenda a petició de la Fiscalia Anticorrupció després que el dia 17 passat l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, ratifiqués a l'Audiència Nacional la seva denúncia per descomptat blanqueig de diner contra el fill de l'expresident català, a qui va dir haver vist transportar a Andorra grans quantitats en bitllets de 500 euros. El magistrat li va prendre declaració a instància de la secció tercera de l'Audiència, que entenia que les dades aportades per la dona en la seva declaració davant la policia eren "significatives d'òbvies imputacions delictives a Pujol Ferrusola i a membres de la seva família". La petició de la fiscalia va suposar un impuls a la investigació contra el fill de l'expresident autonòmic, ja que el ministeri fiscal entén que la denúncia de la dona podria suposar la comissió de fets delictius per part de Jordi Pujol Ferrusola.

María Victòria Álvarez Martín va denunciar a la policia el mes de desembre passat diversos viatges entre els anys 2006 i 2008 a Andorra, el Regne Unit, Mèxic i l'Argentina i, respecte als del primer país, va explicar que el seu exparella va portar en el maleter del seu cotxe grans quantitats de diners en bitllets de 500 euros. Sobre els viatges a Mèxic, es va referir a inversions en la construcció d'un hotel i negocis de gestió de casinos i, sobre Londres, va indicar que va participar en una reunió com a possible inversora d'una empresa de telecomunicacions. Segons va exposar la fiscalia després de la declaració policial, aquests fets "són representatius de dades o indicis que, de poder ser concretats o ampliats, permetrien una investigació penal per presumptes delictes de blanqueig de capitals i/o delictes contra la Hisenda pública".
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut