"Dama de Ferro? Rovella't en pau", resa la pintada a Belfast. (Foto: Reuters)
"Dama de Ferro? Rovella't en pau", resa la pintada a Belfast. (Foto: Reuters)
Londres

Polèmica a la Gran Bretanya per l'elevat cost dels funerals de Margaret Thatcher

Es calcula que el cost serà de més d'11 milions d'euros, i una part el pagarà la família. Els crítics amb la Dama de Ferro reclamen que la cerimònia sigui privatitzada.

RedaccióActualitzat
Margaret Thatcher continua generant divisió entre els britànics fins i tot després d'haver mort, ara per la qüestió de l'import del seu funeral, que està previst per a dimecres vinent, 17 d'abril. Costarà més d'11 milions d'euros, segons càlculs de la BBC, una part dels quals els pagarà la família Thatcher. Però els crítics amb la Dama de Ferro reclamen que la cerimònia sigui privatitzada, subratllant que l'exprimera ministra britànica era una ferma defensora de la ideologia del lliure mercat.

El director de cinema britànic Ken Loach va ser un dels primers que va alçar la veu per exigir que el funeral de Thatcher no anés a càrrec dels contribuents britànics. "Privatitzem el funeral de Thatcher. Fem un concurs i acceptem l'oferta més barata. És el que ella hauria volgut", va dir poc després de la mort de l'exprimera ministra britànica, als 87 anys. Loach, autor de molts films de denúncia de les polítiques de Thatcher -com el documental sobre la vaga minera "Wich side are you?" (1984) o "La cuadrilla" (2001), sobre un grup d'operaris de les vies de ferrocarrils durant la seva privatització-, va expressar públicament el que molts treballadors i votants laboristes pensaven.

La polèmica pel cost del funeral de Thatcher ha arribat fins al Parlament britànic, on dimecres es va escenificar la divisió que provoca entre els britànics la figura de Margaret Thatcher.

Allà, l'hereu polític de Thatcher i ministre d'Exteriors britànic, William Hague, ha defensat el funeral d'Estat, assegurant que el país s'ho pot permetre.

"Si parlem de diners, la relació amb la Unió Europea que ella va negociar ens ha reportat fins ara 75.000 milions de lliures (87.750 milions d'euros), dues vegades el pressupost actual de Defensa. Crec que posant això en perspectiva, ens podem permetre contribuir al seu funeral", ha afirmat Hague en al·lusió a l'anomenat xec britànic.

Per cert, els parlamentaris van interrompre les seves vacances, ja que eren en ple descans de Pasqua.
Anar al contingut