Angelina Jolie i el ministre d'Exteriors britànic, a Londres. (Foto: EFE)
Angelina Jolie i el ministre d'Exteriors britànic, a Londres. (Foto: EFE)
Londres

El G-8 condemna enèrgicament el desenvolupament d'armes nuclears i de míssils balístics per part de Corea del Nord

L'actriu Angelina Jolie, que ha exercit d'ambaixadora de les Nacions Unides en aquesta qüestió, ha celebrat que "finalment" es pugui oferir "una esperança" a les "víctimes oblidades de les guerres".

RedaccióActualitzat
Els ministres d'Afers Estrangers del G-8 han condemnat en els termes més enèrgics possibles el desenvolupament d'armes nuclears i de míssils balístics per part de Corea del Nord. En un comunicat emès després de la reunió a Londres, els països més industrialitzats del món més Rússia insten el règim de Pyongyang a posar fre als seus actes provocatius.

En un intent de distensió, el govern de Corea del Sud ha convidat Corea del Nord a seure a la taula de negociacions per resoldre la crisi creada per la suspensió de l'activitat al complex industrial conjunt de la ciutat fronterera nord-coreana de Kaesong. Dilluns passat, el Partit dels Treballadors de Corea del Nord va anunciar la suspensió "temporal" de totes les seves operacions a l'enclavament industrial de Kaesong, que és precisament un dels pocs casos de cooperació entre les dues Corees, dos països legalment en guerra des del conflicte del 1953, que va concloure amb un alto el foc en lloc d'un tractat de pau.

La Xina s'ha sumat a les veus que demanen la distensió, mentre que a Corea del Nord el règim ha engegat una nova campanya de lloança al seu líder màxim, Kim Jong-un, amb motiu del primer aniversari de la seva elecció com a secretari general del Partit dels Treballadors. Molts analistes temien que Pyongyang realitzés una prova de míssils amb motiu de l'aniversari de Kim al capdavant del partit únic, en un ambient regional marcat per la incertesa al voltant de la data del possible llançament. Fa unes hores, el Ministeri de Defensa del Japó ha revelat que unes imatges preses per satèl·lit indicaven que una plataforma de llançament de míssils nord-coreana s'havia col·locat en posició vertical.

Els analistes, però, creuen que Pyongyang pot estar tractant de confondre i fastiguejar els serveis d'intel·ligència estrangers pel que fa a la data de la prova mitjançant maniobres de distracció, com transportar repetidament els seus míssils dins i fora d'un hangar, segons ha explicat una font del govern de Corea del Sud.

Sigui com sigui, els serveis d'intel·ligència de Seül i Washington continuen vigilant de prop els moviments que recullen les imatges via satèl·lit amb la idea que Corea del Nord podria llançar els seus míssils abans del pròxim 15 d'abril, dia en què va néixer Kim Il-sung, fundador del país i avi de l'actual líder. Entre els projectils nord-coreans que podrien estar preparats per ser llançats destaca el Musudan, un míssil que el règim encara no ha provat i que té un abast estimat d'entre 3.000 i 4.000 quilòmetres, suficient per arribar al Japó o a les bases nord-americanes de l'illa de Guam, a l'oceà Pacífic.

Acord per perseguir els abusos sexuals en conflictes

El G-8 també ha acordat combatre la violació i els crims sexuals com a arma de guerra en zones de conflicte. L'actriu Angelina Jolie ha exercit d'ambaixadora de les Nacions Unides en aquesta qüestió. Jolie ha celebrat que "finalment" es pugui oferir "una esperança" a les "víctimes oblidades de les guerres", mentre que el cap d'Exteriors britànic, William Hague, ha parlat d'un "pacte històric" per protegir els civils dels delictes sexuals que es cometen "sistemàticament" en zones en conflicte.

A més de les bones paraules, els països participants a la cimera s'han compromès a aportar 27 milions d'euros per protegir els civils i perseguir els culpables dels abusos.
Anar al contingut