Barcelona

Els treballadors de la UPC allarguen la tancada al rectorat fins a la reunió del claustre de dimarts

Els 50 treballadors interins tancats al rectorat des de fa dues nits allargaran la protesta fins al claustre de professors. Protesten per l'acomiadament de 90 administratius a final de mes, a banda dels 250 professors associats de què es prescindirà al final del curs.

RedaccióActualitzat
Els 50 treballadors interins tancats al rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) des de fa dues nits allargaran la protesta fins dimarts, el dia en què el claustre de professors s'ha de reunir. Protesten per l'acomiadament de 90 administratius a final de mes a banda dels 250 professors associats de què es prescindirà al final del curs.

Els interins, però, encara han de decidir amb la resta de la comunitat universitària altres mesures de protesta com la vaga indefinida que es va plantejar en l'última reunió. Els interins critiquen la manca de diàleg del rector, Antoni Giró, per aplicar unes retallades que afectaran 340 treballadors, i proposen alternatives com ara reduir l'equip rectoral i de gerència o una rebaixa de sous general.

Els interins tancats, als quals se'ls han sumat alguns estudiants, demanen als òrgans de govern de la universitat, la paralització de totes aquestes mesures aprovades en els pressupostos i que, al seu parer, posen en perill el futur, el servei i la imatge de la UPC. Els acomiadaments són fruit d'una decisió presa pel Consell de Govern a causa de l'elevat dèficit que arrossega la universitat. Els treballadors es mostren preocupats pel futur de la universitat i creuen que amb la supressió dels seus llocs de treball l'atenció a l'alumnat se'n veurà ressentida.

340 acomiadats

Els treballadors en protesta formen part del personal d'administració de la UPC i ja els van comunicar que els seus 90 llocs de treball s'eliminarien a final de mes. A més, segons ha informat el comitè d'empresa, a aquesta xifra cal sumar els 250 professors associats als quals no es renovarà el contracte quan aquest curs acadèmic acabi. Jordi Calm, des del comitè d'empresa de la UPC, assenyala que amb aquest rector han tingut "la sensació que hagi defensat el personal que treballa amb tanta dedicació a aquesta casa. Es pot renegociar el deute, es pot fer front als criteris que imposa la Generalitat".

Els treballadors tenen clar que aquesta reducció de plantilla afectarà sobretot la universitat i el servei que oferia fins ara. Fran Montenegro, arxiver de la UPC, ha declarat que amb el seu acomiadament "quedarà un únic arxiver en aquesta universitat, que haurà de donar servei a tota aquesta universitat, que està escampada per tota la província de Barcelona". La UPC compta amb més de 20 centres docents, entre centres adscrits, escoles i facultats a Barcelona, Terrassa, Castelldefels i Manresa, entre d'altres. Dels més de 20 centres, 10 es troben a la ciutat de Barcelona.

Actualment la UPC és la universitat catalana amb una situació més precària i té un dèficit acumulat de 110 milions d'euros, de manera que el pressupost pactat per a aquest 2013 és un 10% inferior al de l'any passat, que ja es va tancar amb un dèficit d'11 milions tot i haver prescindit de 100 treballadors interins més. El 22 de març el Consell Social de la UPC va ratificar per majoria els nous pressupostos que inclouen en les seves línies els acomiadaments; aquests van ser aprovats pel Consell de Govern del centre i presentats pel rector, Antoni Giró. A més la universitat té previst reduir el dèficit amb la supressió de titulacions, venda d'actius immobiliaris i reorganització de la gestió d'alguns campus.

Vaga activa de l'ETSAB

D'altra banda a l'ETSAB, l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, tant professors com futurs arquitectes han canviat les classes per una "vaga activa" votada per la Junta de l'Escola d'Arquitectura de la UPC amb l'objectiu de substituir l'activitat acadèmica, incloent els exàmens, per una vaga activa, és a dir, amb jornades de treball que giraran entorn el futur dels estudis d'arquitectura dins la universitat pública.

L'aturada va començar dimecres i s'ha mantingut al llarg de la setmana a l'espera que la setmana pròxima es decideixi si segueixen amb la protesta o si es manté de forma indefinida, en funció del resultat del claustre de la UPC que tindrà lloc el dia 16, segons van informar fonts docents de l'escola. De moment avui, a dos quarts de deu del matí, els alumnes s'han reunit en assemblea per decidir com segueixen la vaga.

Des de l'ETSAB, i en la mateixa línia que els interins tancats a la UPC, han aprovat en junta demanar la dimissió del rector de la UPC, Antoni Giró, a més de tot l'equip de direcció de la universitat i la retirada dels acords que va prendre el Consell de Govern al març i que recullen els acomiadaments. Remarquen també que no acceptaran la reducció del nombre d'alumnes d'accés a aquesta escola a més de la seva homòloga al Vallès, que depèn de la UPC, i reclamen informació econòmica de la UPC sobre costos i inversions en centres i departaments.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut