Barcelona

Investigadors catalans aconsegueixen extreure l'hidrogen de l'aigua gràcies a la llum solar

Un grup de científics de l'Institut Català d'Investigació Química ha aconseguit extreure l'hidrogen de l'aigua gràcies a la llum solar. L'equip ha estat escollit per la Generalitat i La Caixa en una convocatòria que premia projectes innovadors.

RedaccióActualitzat
Un grup de científics de l'Institut Català d'Investigació Química ha aconseguit extreure l'hidrogen de l'aigua a partir de la llum solar. Aquest equip és un dels escollits dins la convocatòria que fan de manera conjunta la Generalitat i La Caixa per premiar els projectes científics més innovadors i que poden tenir més sortida al mercat.

La clau d'aquest projecte és una cel·la fotovoltaica amb un disseny inspirat en la fotosíntesi de les plantes. Gràcies a aquesta cel·la fotovoltaica han aconseguit separar els dos elements que componen l'aigua: hidrogen i oxigen, mitjançant catalitzadors i diversos processos químics. Aquest hidrogen aïllat es pot utilitzar per generar calor o electricitat. Segons ha declarat Antoni Llobet, el responsable del projecte de la cel·la combustible solar, "si això acaba funcionant bé, permet canviar la manera en què utilitzem l'energia al món. Podíem canviar del sistema actual, basat en sistemes fòssils, petroli, carbó i gas natural, i utilitzar l'aigua i la llum solar com a energia"; creu que la cel·la "és una de les pedres filosofals d'aquest segle."

Aquest, però, no és el primer intent d'aïllar l'hidrogen de l'aigua: fa anys que molts científics ho proven sense èxit. El principal error era que l'energia necessària per fer-ho sempre era superior a la que s'obtenia, de manera que no es complia amb els objectius del procés ni hauria sigut rendible en un futur. Amb la nova tècnica, el sol i l'aigua fan hidrogen de manera gratuïta i sense contaminar.

Avui dia hi ha vehicles que funcionen amb hidrogen, que té l'origen en els combustibles fòssils com el petroli o el gas natural, de manera que el principal triomf d'aquest projecte recau en l'origen de l'hidrogen i la manera d'aconseguir-lo. A l'ICIQ treballen perquè aquest mètode sigui viable a gran escala i asseguren que una hora de radiació solar seria suficient per subministrar energia a totes les indústries del món durant un any.
Anar al contingut