La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Saénz de Santamaría.
La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Saénz de Santamaría.
Madrid

El govern espanyol aprova el decret d'honorabilitat per a directius bancaris, que pot beneficiar el segon del Santander

El govern espanyol ha aprovat la normativa per a directius bancaris amb què es modifiquen els requeriments d'experiència i professionalitat de les entitats. El Banc d'Espanya serà l'encarregat d'analitzar els membres dels consells d'administració i alts càrrecs. Entre ells, el segon del Santander.

RedaccióActualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat el decret d'honorabilitat per a directius bancaris, amb què es modifiquen els requeriments d'experiència i professionalitat i bon govern de les entitats de crèdit, segons ha anunciat la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Saénz de Santamaría. El Banc d'Espanya serà l'encarregat d'analitzar els elements d'honorabilitat dels membres dels consells d'administració i altres alts càrrecs de les entitats. A més, l'ens supervisor haurà de considerar l'opinió dels tribunals a l'hora de determinar si un directiu d'un banc manté l'honorabilitat després d'haver comès un delicte i, per tant, si pot continuar exercint.

Així doncs, aquesta reforma bancària pot acabar beneficiant el conseller delegat del Banco Santander, Alfredo Sáenz. Els nous requeriments reforcen la defensa de Saénz per continuar exercint les seves funcions, després de la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar els efectes administratius del seu indult. El Banc d'Espanya, que ja ha iniciat els tràmits en compliment amb la sentència del Suprem, haurà de decidir ara si Sáenz i altres alts executius condemnats han perdut l'honorabilitat i poden continuar exercint el seu càrrec en el banc. El president del Banc Santander, Emilio Botín, va assegurar que l'entitat disposa d'informes "terminants" que avalen que el seu número dos continuï al capdavant de l'entitat.

Segons la normativa, en matèria d'honorabilitat, el Banc d'Espanya valorarà la trajectòria professional, les condemnes per delictes i l'existència d'investigacions dels alts directius. A més, es tindrà en compte la formació teòrica en banca i serveis financers.

El Banc d'Espanya tindrà fins al 22 de maig per comunicar si les cúpules dels bancs compleixen els nous requeriments. L'avaluació, que tindrà caràcter no vinculant, englobarà el conjunt del consell i no només de manera individual, com es feia fins ara.

El decret és una transposició d'una directiva impulsada per l'Autoritat Europea Bancària (EBA). L'autoritat europea va fixar a finals del 2012 diverses directrius sobre la idoneïtat dels consellers i directius de la banca.
Anar al contingut