La presidenta de Siemens a Espanya, Rosa García, durant la conferència que ha fet aquest divendres en el marc del Fòrum Empresarial Cornellà Creació.
La presidenta de Siemens a Espanya, Rosa García, durant la conferència a Cornellà. (Foto: ACN)
Cornellà de Llobregat

Rosa García, presidenta de Siemens a Espanya: "No podem seguir eternament jugant a tenir els salaris més barats" d'Europa

La recepta de Rosa García, presidenta de Siemens a Espanya, per tirar endavant, es fonamenta, forçosament, en sous més competitius, innovació, industrialització i un altre tipus de relació entre empresaris i treballadors. Per sortir de la crisi, ha assegurat García, "cal deixar de ser mediocres".

RedaccióActualitzat
El 2008, segons les conclusions d'un estudi que la consultora Hays va publicar sobre salaris internacionals dins la Unió Europea, els sous bruts anuals dels directius per a un mateix lloc de treball podien variar fins a un 264% d'uns països a uns altres. En qualsevol cas, eren altres temps, i els percentatges de variació depenien en gran mesura dels sectors, segons explicava la consultora. Aquest divendres, la presidenta de Siemens a Espanya, ha opinat, precisament, sobre aquest tema. Rosa García ha dit que "no podem seguir eternament jugant a tenir els salaris més barats" d'Europa.

García ha dit que la sortida de la crisi que permeti generar ocupació ha de passar forçosament per apostar, des dels sectors públics i privats, per la innovació i la industrialització.
"Per sortir de la crisi, cal deixar de ser mediocres, i això passa per ser el millor en alguna cosa i, per tant, per innovar", ha assegurat García en el marc de la quarta edició del fòrum empresarial Cornellà Creació Fòrum. "No podem seguir eternament jugant a tenir els salaris més barats" d'Europa perquè aconseguir més rendibilitat i màxima excel·lència passa per més qualitat, més rigor, més flexibilitat, més tecnologia i també per crear una "autèntica unió" entre empresaris i treballadors.

"Per molt barats que vulguem ser, gràcies a Déu, vivim en una economia i en una societat que protegeix els nostres empleats", ha destacat García, qui ha assegurat que la forma de fer un producte més competitiu econòmicament, tant a Espanya com a Catalunya, no passa per abaratir més els salaris, sinó per innovar en tecnologia, ja sigui del mateix producte o del seu procés. "A Europa no li queda cap altre remei", només pot innovar, "si no es vol convertir en un país del tercer món", ha afegit. "Espanya necessita més tecnologia per sortir de la crisi i no generar mà d'obra barata".

En aquest sentit, la presidenta de Siemens ha destacat el paper de les persones, la necessitat d'innovar també en la gestió dels recursos humans i de crear empreses on "tots treballin, empresaris i empleats", per aconseguir l'excel·lència i per fomentar un bon clima empresarial. Si això no s'aconsegueix, ha advertit, les empreses acabaran tancant.

Finalment, García ha lamentat els pocs recursos -en temps i diners- que les administracions públiques de l'Estat i també el sector privat dediquen al foment de la recerca i la innovació en comparació amb altres països com Alemanya o el Regne Unit, que són, ha recordat, de les economies més competitives i industrialitzades del món.

Amb tot, i malgrat oferir un discurs positiu i vitalista, la presidenta de Siemens a Espanya ha reconegut les enormes dificultats que està generant l'actual crisi econòmica que obliga molts empresaris a fer "un esforç" molt gran per aconseguir sobreviure". "Fins i tot quan la crisi hagi passat, mai es tornaran a viure els anys daurats d'abans del 2008", però, com a mínim, les empreses hauran sabut innovar i reinventar-se.
Anar al contingut