Una imatge d'arxiu del Parlament.
Una imatge d'arxiu del Parlament.
Barcelona

El Parlament crea dues comissions d'investigació de la gestió financera i sanitària

La comissió d'investigació de les entitats financeres i l'altra sobre la gestió dels centres sanitaris es van constituir en l'anterior legislatura, però van quedar paralitzades davant de l'avançament de les eleccions catalanes.

RedaccióActualitzat
El Parlament ha constituït aquest divendres la comissió d'investigació sobre les entitats financeres, tot i que encara no hi ha acord entre els grups sobre quin ha de ser l'àmbit de treball d'aquest òrgan.

Aquesta comissió i una altra sobre la gestió dels centres sanitaris de titularitat pública i concertada es van constituir en l'anterior legislatura, però van quedar paralitzades davant de l'avançament de les eleccions catalanes, i ara s'ha hagut de començar de zero.

Comissió d'investigació sobre gestió financera

ICV-EUiA i ERC volen que compareguin directius de totes les entitats financeres --tant les nacionalitzades com les que no-- i que, a més de les preferents, s'analitzin altres productes de risc que s'han comercialitzat com a subordinats o deute hipotecari.

En la passada legislatura catalana, van impulsar aquesta comissió ICV-EUiA, ERC, C's i SI, i els grups van acordar diverses compareixences, incloses la del president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri; el seu antecessor i exvicepresident del govern Rodrigo Rato; i el president del Banc d'Espanya, Luis Linde.

També hi van anar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; el seu antecessor, el socialista Antoni Castells, i els expresidents del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Jaime Caruana, l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Caixa Catalunya Narcís Serra, i l'exdirector general de Caixa Catalunya i ara al capdavant de Catalunya Caixa, Adolf Todó.

Comissió d'investigació sobre la gestió sanitària

El PSC va demanar la creació d'aquesta comissió l'estiu passat, quan va ser constituïda davant diferents polèmiques de casos de suposades irregularitats en la gestió sanitària, però, davant l'avançament electoral, ara s'ha hagut de començar aquests treballs des de zero.

El propòsit de la comissió en la legislatura anterior era investigar episodis com el del grup Innova de Reus (Tarragona) -que va suposar la detenció del seu exdirector general i expresident de l'Institut Català de la Salut Josep Prat i l'exdirector del CatSalut Carles Manté- i també el de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, on sis alts càrrecs han estat imputats per presumptes "contractes ficticis".

També es volien investigar els contractes que va mantenir amb diferents centres concertats el grup Serhs, que presideix l'exalcalde de Calella Ramon Bagó, que també va ocupar càrrecs de responsabilitat en el Consorci de Salut i Social de Catalunya.
Anar al contingut