Albiol anirà a judici per repartir milers de pamflets xenòfobs.
García Albiol va repartir pamflets electorals amb Alícia Sánchez-Camacho el 2010.
Badalona

L'alcalde de Badalona anirà a judici pels delictes de provocació a l'odi i a la discriminació

El jutjat número 2 de Badalona ha decretat l'obertura del judici oral contra l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, perquè el 2010 va repartir pamflets electorals, juntament amb la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que vinculaven als gitanos romanesos amb els problemes de delinqüència del municipi.

RedaccióActualitzat
SOS Racisme Catalunya s'ha mostrat satisfet després que el jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona hagi obert judici oral contra l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, per haver repartit l'any 2010 uns pamflets electorals que vinculaven el col·lectiu de gitanos romanesos amb problemes de seguretat i violència a la ciutat.

En una interlocutòria amb data del 8 d'abril, la jutgessa ha considerat "sòlides i consistents les acusacions formulades" per la fiscalia i l'acusació particular, en aquest cas SOS Racisme Catalunya, que atribueixen a Albiol un delicte de provocació a l'odi, a la discriminació o a la violència. Per tot això sol·liciten per a l'alcalde del Partit Popular un any de presó.

El mateix escrit indica que l'òrgan competent és el Jutjat Penal de Barcelona i adverteix que, contra aquesta decisió d'obertura de judici oral, que encara no té data prevista, no es pot interposar cap recurs.

Primer judici en què "un polític és jutjat per aquest motiu"

SOS Racisme Catalunya s'ha felicitat per l'obertura del judici, ja que serà "la primera vegada a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol que un polític és jutjat per aquest motiu".

Els 15.000 díptics que els populars van repartir pels barris de Llefià, Sant Roc i la Salut de Badalona, el 24 d'abril del 2010, l'any anterior a les eleccions municipals, contenien fotografies de gitanos romanesos acompanyats de lemes com "inseguretat",  "delinqüència" i "vandalisme". També hi havia una pintada amb el missatge "no volem romanesos".

Segons recull l'escrit de SOS Racisme enviat al jutge, una setmana després que els pamflets fossin repartits, Albiol seguia proclamant el mateix discurs en diversos mitjans de comunicació i en altres actes, com en la botifarrada de la plaça Trafalgar, el 19 de setembre, a la qual van assistir més de 800 persones, la majoria d'edat avançada i on Albiol va dir: "Aquí no tenim campaments de gitanos com a França, aquí la situació és encara pitjor, estan repartits pels barris de la ciutat, fent la vida impossible als veïns i, a sobre, quan ens queixem, ens ataquen i ens titllen de racistes".

L'Audiència de Barcelona va obligar el jutjat d'instrucció número 2 de Badalona a reobrir la causa en concloure que aquestes expressions representen objectivament un atac a la dignitat personal i a l'honor de tots els membres del col·lectiu de gitanos romanesos i poden contenir un "missatge clarament incitador a la discriminació i a l'odi".

Aquesta decisió va engegar a rodar la del jutjat d'instrucció, que havia arxivat la causa perquè considerava excessos verbals algunes de les declaracions de l'alcalde, apel·lant a la llibertat i al dret del polític d'"expressar polítiques d'immigració alternatives a la vigent".
Anar al contingut