La videobloguera andalusa.
La videobloguera andalusa.
Barcelona

Una jove andalusa arrasa a Youtube amb un vídeo contra la catalonofòbia

En el vídeo, que ja ha estat vist més de 600.000 vegades, té 18.000 m'agrada i 11.000 comentaris, explica que de petita li van ensenyar a odiar els catalans i desmenteix molts dels tòpics contra els catalans.

Marta CarnicéActualitzat
En les darreres hores, un vídeo penjat a YouTube d'una jove andalusa de 23 anys està fent furor a la xarxa. Es tracta de "¡A mi me hablas en español! (CATALANOFOBIA), on, en 12,14 minuts, la jove explica una qüestió "que em té molt tipa": la catalanofòbia o "el rebuig injustificat i agressiu que té tanta gent contra els catalans". Un tema que ha provocat una gran viralitat en el context polític actual i en ple procés sobiranista per poder celebrar la consulta el 2014.

"Els catalans no són lliures de pensar i sentir com vulguin?, Ofenen algú per pensar que mereixen un estat propi?, es pregunta la jove de Huelva en el seu vídeo, que ha rebut més de 600.000 visites, 18.000 m'agrada i 11.000 comentaris. En la mateixa línia es pregunta si, pel sol fet de pensar que Catalunya estaria millor sense Espanya, "és motiu suficient per odiar-los d'aquesta manera. Mentre no es radicalitzin, assegura la noia, que viu a Barcelona des del novembre de 2011, "el seu sentiment independentista em sembla completament respectable".



"Hola, bon dia. A mi me hablas en español", és com comença el vídeo, on la jove vídeobloggera amb canal a Youtube assegura: "A mi, de petita, sempre en van ensenyar que el català representa una cosa dolenta, que s'ha d'odiar, que es mereix el nostre menyspreu".

Ara, que ja s'ha fet adulta, se n'ha adonat, assegura, que és "una bestiesa odiar per odiar" i després de conviure amb els catalans "em vaig adonar que moltes de les coses que es diuen de Catalunya són totalment falses". Entre aquestes, que tots els catalans odien els espanyols; que a Catalunya només es parla català, quan, diu, el que més sent a Barcelona i la rodalia és el castellà o que, si parles castellà, et miren malament. Sobre aquesta qüestió, la noia de Huelva afirma que mai l'han discriminat per parlar la seva llengua ni amb els amics, malgrat demanar-los que li parlin en català per aprendre'l. Una altra de les mentides que desmenteix és que tots els cartells estiguin en català, quan la majoria d'establiments estan en les dues llengües.

Sobre que els catalans haurien de parlar espanyol perquè estan a Espanya, una altra de les premisses que ha sentit al llarg de la seva vida, diu que "els catalans poden parlar com vulguin a la seva terra, que tenen un idioma propi" i assegura que "si l'escoltes bé, pots entendre'l". "El català és xinès? I posa d'exemple: "Estació de Sants i Estación de Sants".

La jove andalusa, que ha reconegut que les úniques oportunitats laborals que té són aquí, explica que, quan vivia a Huelva amb la família, cada dilluns tenien "una discussió constant i molt forta amb el seu pare" per poder veure el programa "Crackòvia" de TV3, perquè "no volia sentir català".

Després de manifestar que sempre defensa el català a Andalusia, assegura que està en contra dels espanyols que odien els catalans per inèrcia, de la mateixa manera que els catalans que ho fan amb els espanyols amb la mateixa intensitat i fa una crida a tothom a no deixar-se portar l'odi, que es tingui personalitat i que no es critiqui una terra sense tan sols haver-la trepitjat.

L'allau de missatges per aquest vídeo on tans sols s'aporta una mica de sentit comú a la xarxa no s'ha fet esperar. Alguns, de felicitacions per la seva visió, que segons han dit els han emocionat, i molts missatges d'agraïment. D'altres, en contra i refermant la seva postura més intolerant. Davant les crítiques i interpretacions malintencionades, la noia, Mélon a twitter, s'ha defensat. Fins i tot ha repiulat alguns exemples de catalanofòbia.
Anar al contingut