Barcelona

ILP per a una renda garantida de 664 euros mensuals per a tothom

Comença la recollida de firmes d'una ILP que demana la instauració d'una renda de 664 euros mensuals per garantir que ningú quedi per sota del llindar de la pobresa. La Generalitat calcula que introduir la renda garantida ciutadana tindria un cost de 3.500 milions d'euros, que es podria sofragar combatent el frau fiscal.

TV3Actualitzat
Garantir que tots els ciutadans disposin d'una renda bàsica. Aquesta és la intenció dels organitzadors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que s'ha posat en marxa aquesta setmana amb la campanya de recollida de firmes.

L'objectiu de la iniciativa és que la renda garantida sigui de 664 euros al mes, xifra que la Generalitat marca com a llindar de la pobresa. La renda garantida seria la xifra màxima que es podria percebre, és a dir, si una persona ja cobra, per exemple, una prestació de viudetat de 450 euros, la Generalitat només hi afegiria els 214 que faltarien per arribar als 664.

A més, aquest dret no estaria condicionat a disponibilitats de pressupost. Això sí, el beneficiari tindria l'obligació d'acceptar una oferta de treball adequada.

Renda garantida per 3.500 milions euros

La Generalitat calcula que introduir la renda garantida ciutadana tindria un cost de 3.500 milions d'euros. I, segons un estudi fet pel sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda GESTHA, perseguint seriosament l'economia submergida i el frau fiscal de les grans fortunes es recaptarien 70.000 milions d'euros a tot Espanya. A Catalunya, es podrien recollir 13.000 milions d'euros, quatre vegades més que el que la mateixa Generalitat ha quantificat que seria el cost d'aquesta ILP.

Actualment, hi ha a Catalunya 300.000 persones que no tenen cap ingrés, una xifra que es preveu que es dobli a finals d'any.

Es necessiten com a mínim 50.000 firmes perquè el ple pugui debatre la iniciativa i tenen un termini de quatre mesos per aconseguir-les, fins al mes d'agost. Poden firmar-hi els majors de 16 anys que visquin a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut