Membres de la PAH en el moment d'ocupar l'edifici de 40 habitatges a Sabadell (Foto: ACN)
Membres de la PAH en el moment d'ocupar l'edifici de 40 habitatges a Sabadell. (Foto: ACN)
Sabadell

Sorpresa dels mediadors de la PAH de Sabadell imputats per desobediència i resistència a l'autoritat

Tres persones han hagut de declarar per l'ocupació d'un bloc de pisos a Sabadell. La PAH considera que "és totalment intolerable" la denúncia perquè els seus membres van mediar per "evitar un conflicte més gran".

RedaccióActualitzat
Els Mossos d'Esquadra de Sabadell han decidit denunciar pels delictes de resistència i desobediència a l'autoritat els tres mediadors que dissabte van interlocutar amb el subcap de la comissaria de la mateixa ciutat durant l'ocupació d'un bloc de pisos al carrer Sant Ferran. La sorpresa dels membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i la indignació del teixit social sabadellenc ha arribat quan els tres membres del col·lectiu han rebut la citació als seus domicilis particulars. A les xarxes socials, la notícia ha començat a circular a partir del migdia de diumenge.

Tot i que van ser multitud les persones que es trobaven davant les portes del bloc de pisos buits de Caixa Pendès /Banc Mare Nostrum, només han estat dos els membres de la PAH, juntament amb la seva advocada, els que han hagut de declarar a la comissaria dels Mossos, acusats dels delictes ja esmentats, durant l'ocupació de dissabte, dia 13 d'abril. Però, com es van desenvolupar els fets?

Què va passar?

Dissabte, membres de la PAH de Sabadell van ocupar un edifici d'obra nova de 40 habitatges situat al carrer Sant Ferran que portava quatre anys buit, amb l'objectiu que hi visquin famílies que es troben en risc de perdre el pis o altres que ja l'han perdut perquè han hagut de lliurar-lo al banc davant la impossibilitat de fer front a la hipoteca.

Segons ha explicat Pau Llonch, portaveu de la PAH de Sabadell i un dels tres denunciats, els Mossos d'Esquadra es van presentar a l'edifici, propietat de Caixa Penedès, per identificar-ne els ocupants. En un principi, els activistes es van oposar a permetre que els agents accedissin a l'immoble, ja que no tenien cap ordre judicial. Finalment, però, van acceptar que els policies entressin a l'edifici, acompanyats de l'advocada del col·lectiu per identificar la família que, de moment, s'ha quedat a viure al bloc. Segons Llonch, els van deixar passar "per evitar tensions innecessàries".

La sorpresa dels membres de la PAH ha arribat aquest dissabte al matí, quan han rebut a casa seva una citació per anar a declarar com a imputats. "És una situació surrealista, sobretot en el cas de l'advocada, que va fer de mediadora i va entrar i va sortir amb els agents de l'edifici", assegura Llonch.

La PAH considera que "és totalment intolerable" la denúncia contra les tres persones que van mediar per "evitar un conflicte més gran", que demostra que els Mossos "han començat a prendre partit a favor dels interessos de les entitats financeres". "Lluny de la seva obligació de mediar, amb aquesta actitud no fan més que agreujar el conflicte", remarca la PAH.

Exigeixen el cessament de Guillot

Després d'aquestes tres denúncies, la Plataforma ha exigit el cessament de l'intendent de l'Àrea Bàsica Policial de Sabadell, Josep Guillot, i un posicionament públic del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, sobre aquests fets. La PAH demana alhora que s'aturin tots els processos contra membres de la plataforma i les sancions administratives, i que Interior demani "públicament" disculpes.

Fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per l'agència EFE han eludit comentar el que ha passat.
Anar al contingut