Un dantzari balla un aurresku d'honor davant el fèretre amb les despulles de Thierry, a l'aeroport de Sondika. (Foto: EFE)
Un dantzari balla un aurresku d'honor davant el fèretre amb les despulles de Thierry. (Foto: EFE)
Bilbao

Detingut a Bilbao un dirigent de Sortu per organitzar la rebuda a les restes de Thierry

El detingut és Iker Rodrigo Basterrechea i, segons fonts de la lluita antiterrorista, està acusat d'un delicte d'enaltiment del terrorisme per haver muntat l'acte de rebuda a l'aeroport de Sondika, on es van fer un homenatge a la banda terrorista ETA.

RedaccióActualitzat
La Guàrdia Civil ha detingut a Bilbao un dirigent de Sortu per haver organitzat l'acte de rebuda a les restes mortals de l'etarra Francisco Javier López Peña, àlies "Thierry", mort a França per problemes cardiovasculars. El detingut és Iker Rodrigo Basterrechea i, segons informen fonts de la lluita antiterrorista, està acusat d'un delicte d'enaltiment del terrorisme per haver muntat la setmana passada un acte de rebuda a l'aeroport de Sondika on suposadament es van fer un homenatge a la banda terrorista ETA i els seus membres i van ser rebuts amb crits de "Gora ETA" i "Gora ETA militarra" i ikurriñes. Entre els assistents, l'exdirigent de Batasuna Tasio Erkizia, l'advocada de presos d'ETA Arantza Zulueta, la secretària general de LAB, Ainhoa Etxaide, i el dirigent de Sortu Niko Moreno.

El detingut va ser dirigent de Batasuna i actualment pertany al Consell Provincial de Sortu a Biscaia. Iker Rodrigo Basterrechea també va ser responsable de Jarrai entre 1996 i 1999; candidat per EH en les eleccions municipals de la seva localitat natal d'Erandio del 1999, i candidat per l'agrupació d'electors Erandiotarrak en les eleccions municipals del 2003 en la mateixa localitat, candidatura que va ser anul·lada pel Tribunal Suprem.

En les eleccions al Parlament Basc del 2005, el detingut va ser apoderat d'EHAK/PCTV. El 23 de gener de 2009 va ser detingut a Getxo en una operació portada a terme en diversos municipis que va acabar amb set detencions per intentar reconstruir la direcció de la il·legalitzada Batasuna. El juny de 2012 va ser absolt de pertinença a banda armada juntament amb deu membres d'Askatasuna i D3M, il·legalitzades pel Tribunal Suprem i el Constitucional.

Durant el judici que es va fer fa un mes a Madrid, Iker Rodrigo Basterrechea va negar haver treballat per ETA i va assegurar que les seves formacions no volien continuar amb l'estratègia de Batasuna.
Anar al contingut