Caracas

Diversos morts a Veneçuela després de la proclamació de Maduro com a guanyador de les eleccions

La fiscal general de Veneçuela ha confirmat la mort de set persones en els incidents. Una és "un funcionari policial, de la Policia del Táchira". El govern parla d'una mort a Caracas pels trets disparats des d'un automòbil, suposadament d'opositors, contra un grup de ciutadans que celebraven la victòria de Maduro. Mentrestant, el líder opositor, Henrique Capriles, continua demanant un nou recompte electoral.

RedaccióActualitzat
Les eleccions a Veneçuela han originat una gran tensió al país. La Comissió Electoral va proclamar guanyador dels comicis Nicolás Maduro, successor d'Hugo Chávez. L'anunci va anar seguit d'aldarulls als carrers entre els seus partidaris i els del líder opositor, Henrique Capriles, que denunciar frau en el recompte de vots. Nicolás Maduro va guanyar amb 7.563.747 vots, és a dir, el 50,75% dels sufragis. Henrique Capriles va aconseguir 7.298.491 vots, el 48,9%, segons el Consell Nacional Electoral (CNE ).

El president electe ha responsabilitzat directament Capriles de l'incendi de dues seus del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) "amb gent a dins". A més, ha assenyalat que a la localitat de Barinas, a l'oest, van ser cremats vehicles i es va "assetjar la residència" del governador, Adam Chávez, germà del president mort Hugo Chávez. "Què passaria si ens tornéssim bojos i sortíssim a buscar els opositors? (...) Nosaltres no som així, no ho hem fet ni ho farem mai", ha indicat en cridar als seus seguidors "a resistir amb fortalesa aquesta situació", ha afegit.  

Les dades de les víctimes dels aldarulls són confuses. Nicolás Madur va informar que almenys nou policies havien resultat ferits dilluns. Els mitjans locals han comptabilitzat diversos ferits a diferents estats del país. La fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega, ha confirmat la mort de set persones en els incidents derivats de les protestes després de la proclamació de Nicolás Maduro. Una de les víctimes era "un funcionari policial, de la Policia del Táchira". Per contra, el govern de Veneçuela parla d'una mort a Caracas pels trets disparats des d'un automòbil, suposadament d'opositors, contra un grup de ciutadans que celebrava la victòria de Maduro. Una dona va resultar ferida. Són declaracions del ministre d'Afers Estrangers, Elías Jaua, després de reunir-se amb ambaixadors d'un centenar de països i organismes internacionals i mostrar-los vídeos de la "violència" contra el Govern i del Consell Nacional Electoral.

El president del Parlament, l'oficialista Diosdado Cabello, ha anunciat que sol·licitarà al legislatiu "una investigació penal" sobre el candidat presidencial Henrique Capriles, a qui també ha culpat dels incidents violents. Ho ha dit a través del seu compte de Twitter, on ha fet una advertència al líder de l'oposició.
.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut