Londres

Londres acomiada Thatcher en els funerals més grans des dels de Churchill

L'elevat cost de la cerimònia, que ha transcorregut pel centre de Londres, ha aixecat polseguera entre els contribuents britànics. Més de 2.000 convidats han assistit a l'acte, amb representants de 170 països.

RedaccióActualitzat
La Gran Bretanya ha acomiadat l'exprimera ministra britànica Margareth Thatcher a Londres en un funeral pràcticament d'estat. La cerimònia ha estat blindada per 4.000 policies i s'han extremat les mesures de seguretat per la controvèrsia que envolta la figura de la Dama de Ferro i la polèmica que ha aixecat l'elevat cost de la cerimònia.

Després d'un seguici que ha començat a la capella de Westmister, les restes mortals de la Dama de Ferro han arribat a la catedral. Els actes han començat puntualment a les onze. El fèretre amb les despulles de Thatcher ha entrat a la catedral de Saint Paul, i hi han tingut lloc les exèquies, amb més de 2.000 convidats, amb representants de 170 països, a més dels familiars de l'exprimera ministra britànica, membres del govern i polítics del Regne Unit.

A l'acte també hi ha assistit la reina Elisabet II. La monarca no anava a un funeral per un exprimer ministre des de la mort del mandatari Winston Churchill, fa gairebé cinquanta anys. Aquell cop, es va justificar la seva presència perquè havia estat un polític de consens. En aquest cas, s'ha valorat que Thatcher hagi estat la primera -i, de moment, única- dona que ha arribat a Downing Street. Però no es pot dir que la Dama de Ferro uneixi, sinó més aviat al contrari.

La cerimònia -conduïda per l'arquebisbe de Canterbury- s'ha fet pel ritual anglicà, i els primers a dir unes paraules han estat la néta de Thatcher i el primer ministre britànic, David Cameron. Ha estat un funeral molt britànic, puntual i ordenat, que ha generat controvèrsia entre partidaris i detractors de l'exprimera ministra. De fet, al pas de la comitiva pel centre de Londres s'han vist algunes discussions pujades de to.

Cal recordar que en la darrera setmana molts britànics s'han revoltat contra un funeral que consideren molt car -uns 12 milions d'euros per als contribuents- i han mantingut una batalla de cançons i protestes en contra de Thatcher. Especialment reeixida ha estat la iniciativa per tornar a convertir en èxit una cançó d'"El mag d'Oz" que duu per títol "Ding dong, la Bruixa s'ha mort".

Finalment, el funeral públic, el més gran que es recorda a la capital britànica des del de Winston Churchill, ha estat un comiat polèmic tenint en compte que era una persona que va optar per les privatitzacions i les polítiques neoliberals.

Margareth Thatcher va morir el passat 8 d'abril als 87 anys d'edat i va ser la primera dona que va assumir el càrrec de primer ministre al Regne Unit, entre el 1979 i el 1990.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut