Un centenar d'estudiants passen la nit tancats al rectorat de la UAB en protesta per les retallades

Alguns estudiants han allargat les protestes d'ahir contra les retallades i han passat la nit al rectorat de la Universitat Autònoma. Els universitaris denuncien els acomiadaments i l'increment de taxes previstos. Aquest dimecres, unes 50 persones es van concentrar a la UPF i van obligar a ajornar l'inici d'una conferència amb els exministres d'Exteriors d'Espanya Miguel Ángel Moratinos, de França i de Rússia. A la Universitat de Barcelona, una concentració ha obligat a ajornar el consell de govern, que estava previst per presentar el pressupost d'aquest any. En una compareixença improvisada, el rector, Dídac Ramírez, ha anunciat que el pressupost del 2013 serà un 1,5% inferior al del 2012.

RedaccióActualitzat
Un centenar d'estudiants s'ha tancat aquesta nit al rectorat de la Universitat Autònoma, en defensa de la qualitat d'ensenyament i contra l'augment de taxes. Aquesta protesta s'emmarca en tot un conjunt de mobilitzacions que van protagonitzar les universitats catalanes, i de fet n'ha estat una continuació. La tancada ha enllaçat les darreres assemblees amb les mobilitzacions que es puguin continuar fent, davant la possibilitat de més retallades als centres universitaris.

Al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), una protesta d'una cinquantena de persones, entre estudiants i personal universitari, va impedir l'inici puntual de la conferència que aquest dimecres impartien els exministres d'Exteriors Miguel Ángel Moratinos, d'Espanya; Dominique de Villepin, de França, i Ígor Ivanov, de Rússia. La concentració la va convocar la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

La conferència havia de començar a les 18.00, però es va ajornar una mica més d'una hora. Es van viure moments de tensió quan un cordó policial a la porta de l'auditori va permetre l'entrada dels assistents i va bloquejar els manifestants. Moratinos, Villepin i Ivanov van poder entrar al recinte sense problemes i van estar al despatx del rector, Josep Joan Moreso, fins que la policia va garantir l'accés segur a l'auditori.

La vicerectora d'Estudiants, Sílvia Carrasco, es va reunir amb els estudiants i va assegurar que el rector estava a disposició per reunir-se amb els estudiants, encara que aquests van declinar fer-ho fins aquest dijous. Carrasco qualifica d'"absurdes" les reivindicacions dels alumnes, que li van demanar que es duguin a terme les mocions que van presentar en l'últim claustre, "cosa que ja estem fent, tramitant les mocions a les comissions perquè siguin treballades". "No entenem el motiu de les seves protestes", assenyala la vicerectora.

La portaveu de la coordinadora d'Assemblees de Facultats del campus, Maria Garcia, va explicar que han acordat amb la universitat que els alumnes que han participat en les protestes no seran sancionats ni expedientats.

L'ocupació s'ha produït després d'una concentració a la plaça Cívica del campus de la UAB, emmarcada en la jornada de mobilitzacions d'aquest dimecres a les universitats catalanes. En el cas de la UAB, la vaga ha suposat l'aturada total de sis facultats: Polítiques i Sociologia, Lletres, Psicologia, Comunicació Audiovisual, Dret i Educació. Les facultats de Medicina, Enginyeria i Veterinària van desenvolupar les classes amb normalitat.

A la Universitat de Barcelona, una concentració d'estudiants als accessos de l'edifici històric va impedir que l'equip del rectorat hi pogués arribar. Això va obligar a ajornar el consell de govern que estava previst per presentar el pressupost d'aquest any. Tot i això, en una compareixença improvisada davant dels mitjans, el rector, Dídac Ramírez, va anunciar que el pressupost del 2013 serà un 1,5% inferior al del 2012 i va assegurar que la plantilla es mantindrà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut