Roma

Napolitano és reelegit com a president de la República italiana davant la paràlisi política que viu el país

A la sisena va a la vençuda. Itàlia ja té nou president, o més ben dit, vell president perquè després de diversos intents fallits, Giorgio Napolitano ha acceptat la petició dels principals partits de tornar-se a presentar i desencallar així la crisi política que viu el país. Una crisi que ja ha costat el càrrec al líder del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani.

RedaccióActualitzat
Giorgio Napolitano serà president de la República italiana set anys més. El veterà polític, de 87 anys, tenia pensat retirar-se el 15 de maig però el bloqueig polític que viu el país amenaçava d'eternitzar la recerca d'un successor. Després de cinc votacions fallides, l'última aquest dissabte mateix, els principals partits li han suplicat que torni a presentar-se.
 
S'han acostat al palau del Quirinal els líders del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, i del Pol de la Llibertat, Silvio Berlusconi. També hi han anat el primer ministre en funcions, Mario Monti, i membres del seu partit, Elecció Cívica. Davant de tanta insistència, Napolitano ha acceptat per responsabilitat.  

En una breu compareixença, Napolitano ha reconegut que s'enfronta a una prova difícil en un moment crucial. Ha explicat que el seu objectiu és reforçar les institucions i espera que en aquests moments "tots honrin els seus deures".

A la sisena, la vençuda

La seva decisió ha obert l'esperança que el país, que fa dies que va a la deriva a l'hora de trobar cap d'estat, podria recuperar el rumb. Abans, però, havia de sotmetre's a l'escrutini d'un Parlament que prèviament ja havia rebutjat persones de la talla de l'exsindicalista Franco Marini o el dues vegades primer ministre i expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi.
 
L'opció de Napolitano ha convençut 738 diputats, superant còmodament els almenys 504 vots que havia d'obtenir. S'hi han mostrat radicalment en contra els diputats del Moviment Cinc Estrelles de Beppe Grillo, qui ha titllat de cop d'estat la reelecció de Napolitano i ha convocat els seus seguidors a protestar a l'exterior de la seu de la cambra.
 
Una elecció amb condicions?
 
Napolitano, que serà el primer president de la República que repeteix mandat, haurà de tornar a buscar forces després de la investidura per enfrontar una nova ronda de consultes per intentar formar govern.
 
Alguns mitjans de comunicació asseguren que hauria acceptat repetir mandat amb la condició que els principals partits acceptessin donar suport a un govern de transició que  aprovi algunes reformes urgents.
 
Itàlia viu des de finals de febrer amb un govern en funcions després que els resultats de les eleccions van abocar el país a la ingovernabilitat, sense una majoria clara i amb la coalició d'esquerres majoritària sumida en una crisi per la dimissió del seu líder, Pier Luigi Bersani.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut