Brussel·les

Mas diu que Europa veu amb "gran respecte" el dret a decidir però amb "preocupació" la independència

Des de Brussel·les, el president català no concreta si s'està trobant entrebancs a Europa per mantenir contactes sobre el procés sobiranista, però assegura que la UE veu amb "gran respecte" el dret a decidir i amb una "certa procupació" l'eventual independència de Catalunya perquè "pot ser un problema més que se suma als que ja tenen".

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura que Europa respecta el procés sobiranista de Catalunya però admet una "certa preocupació" davant la possible independència de Catalunya. Des de Brussel·les, on s'ha desplaçat per entrevistar-se amb tres comissaris, Mas no ha descartat trobades discretes amb líders europeus per aquesta qüestió.

A l'agenda del president Mas no hi havia el procés sobiranista, però no havia descartat parlar-ne si l'hi demanaven. El president ha admès que "no m'han preguntat pràcticament res". "No he tingut ocasió d'aprofundir-hi perquè no se m'ha preguntat a fons", ha afegit, però no ha descartat mantenir reunions pròximament amb líders europeus: "De la mateixa manera que a Madrid he fet trobades discretes, no descarto haver de fer el mateix a Europa en el futur", ha assegurat el president català. Mas no ha concretat amb qui, però ha parlat de diversos líders europeus de diferents institucions.

El cap de l'executiu català no ha volgut concretar si s'està trobant entrebancs amb Europa per mantenir contactes sobre el procés sobiranista "perquè no vull gresca". Segons Mas, Europa veu el dret a decidir "amb gran respecte", i la possible independència de Catalunya "amb preocupació" perquè "veuen que pot ser un problema més que se suma als que ja tenen".

La immersió, més compresa a Europa

El president català també ha explicat, després d'entrevistar-se amb el comissari d'Educació, que han parlat, sobretot, sobre el model d'immersió lingüística de l'escola catalana i ha afirmat: "Trobem més comprensió a Europa que no als tribunals o certes esferes polítiques espanyoles". Segons Mas, els europeus saben perfectament que el model és exitós i "no va en detriment del coneixement de totes dues llengües". El president ha recordat que així ho constaten diversos estudis d'àmbit europeu.

No descarta pressupostos prorrogats tot l'any

Mas no descarta, "si no hi ha més remei", prorrogar els pressupostos fins a finals d'any. El president ha demanat a Europa que faci pressió davant l'estat espanyol perquè relaxi el dèficit a les comunitats. "És una batalla, però, que lliurarem a Madrid, no a Europa", ha dit.

Si finalment aquesta flexibilització arriba, Mas calcula que serà al llarg del mes de maig, i que per tant podrà portar els pressupostos "molt aviat al Parlament" i "marxaríem a l'agost" amb els comptes aprovats. El cap de l'executiu català ha assegurat que s'ha arribat a un límit de retallades que ja no es pot traspassar i ha tornat a defensar que un terç del relaxament del dèficit que s'aprovi per a l'Estat el govern espanyol l'ha de cedir a les autonomies.

Sobre la possibilitat que el govern espanyol admeti diferents objectius de dèficit en funció de cada autonomia, el president de la Generalitat ha estat prudent: "No donem per feta l'asimetria en el dèficit, veurem com acabarà", però ha considerat, en tot cas, que seria "bastant normal" si es té en compte que els estats membres no tenen tots els mateix sostre de dèficit.

Entrevistes inscrites en el marc de la "normalitat"

Aquesta ha estat la sisena visita del president Mas a Brussel·les, però la primera d'aquesta legislatura. Artur Mas ha tornat a Brussel·les per entrevistar-se amb tres alts càrrecs de la Unió Europea: els comissaris d'Interior, d'Educació i Cultura i amb l'eurocomissari d'Energia, unes entrevistes que ha inscrit en el marc de la "normalitat, la regularitat i la continuïtat en el temps" de les visites que el president català ha de fer a l'executiu comunitari. I és que Mas ha ressaltat la capacitat de relació de la Generalitat amb Europa, sense la necessitat de ser un estat.

Amb la comissària d'Interior, el president ha parlat sobre com els Mossos poden tenir accés a les bases de dades europees per poder actuar com a policia integral. Mas es reuneix aquesta tarda amb el responsable d'Energia. A més de les entrevistes, el president inaugura dues exposicions, una sobre el català al Parlament Europeu i una altra sobre l'arquitecte Antoni Gaudí, a la delegació del govern a la capital comunitària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut