Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro saluden els assistents a la Festa de la Rosa.
Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro preparen un nou model de relacions entre el PSOE i el PSC. (Foto: ACN)
Madrid

El PSOE està a punt d'acceptar que el PSC actuï com un partit independent, segons "El Mundo"

El diari "El Mundo" publica avui que el PSOE està a punt d'acceptar que el PSC actuï com una formació independent. En la nova estructura de relacions, el PSC tindria una "absoluta independència política i potser orgànica". Segons el diari, "els socialistes catalans podran marcar les seves pròpies polítiques sense interferències i defensar el dret a decidir, agradi o no a la direcció central".

RedaccióActualitzat
"El Mundo" publica aquest dilluns que el PSOE està a punt d'acceptar que el PSC actuï com un partit independent. Un article del periodista Casimiro García-Abadillo, titulat "El PSOE mira al model alemany", especifica que les dues formacions negocien establir un nou protocol per regular les seves relacions.

Casimiro García-Abadillo revela que la idea és que el nou marc s'enllesteixi i es pugui aprovar en el Consell Territorial del mes de juny. "La filosofia de l'acord suposa reconèixer una total autonomia per part de les dues formacions, en un esquema semblant al que vincula la CDU i la CSU a Alemanya", apunta el periodista d'"El Mundo", que afegeix que "aquest model ja el va estudiar l'expresident de la Generalitat José Montilla, però que, finalment, no es va atrevir a posar-lo en pràctica".

El diari assenyala: "Les implicacions del nou protocol podrien ser profundes per unes relacions que travessen un dels seus pitjors moments i que s'han guiat fins ara per l'acord subscrit entre Joan Reventós i Felipe González el 1977". L'article apunta que, segons fonts coneixedores de la negociació, aquest nou model permetria als socialistes catalans tenir independència política i orgànica. "El Mundo" indica que el PSC "podria marcar les seves polítiques, sense interferències, i també podria defensar el dret a decidir, agradi o no a la direcció del PSOE".

Segons Casimiro García-Abadillo, "algunes fonts expliquen que la negociació preveurà que el PSC no pugui anar als congressos del PSOE, alhora que renuncia a tenir representants en l'executiva del partit (ara en té dos)". L'article afegeix: "Per suposat, el PSOE tampoc podria intervenir als congressos del PSC". El periodista d'"El Mundo" afirma que "si hagués estat en vigor aquest aspecte del nou protocol, Carme Chacón, no hauria pogut ser candidata a la secretaria general del PSOE a l'últim congrés de Sevilla, on va estar a punt de derrotar Pérez Rubalcaba.

"El Mundo" diu que el nou acord que estan "cuinant" la número dos del PSOE, Elena Valenciano, i el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, "acceptaria la possibilitat que els membres del PSC puguin participar en processos de primàries del PSOE a la presidència del govern, com passa amb la CSU i la CDU". Segons el diari, aquest apartat "no es tancarà fins a l'estiu". Sobre la representació en el Congrés, el nou model establirà que el PSOE i el PSC formaran part del mateix grup parlamentari, encara que els socialistes catalans tindran llibertat de vot, tal com va passar precisament en la votació sobre el dret a decidir.

De tot plegat, els líders del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del PSC, Pere Navarro, estan en contacte i controlen els punts substancials de l'entesa per l'elaboració del nou protocol, segons assegura "El Mundo".

 

Anar al contingut