La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre polonès, Donald Tusk, aquest dilluns a Berlín. (Foto: ACN)
La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre polonès, Donald Tusk, aquest dilluns a Berlín. (Foto: ACN)
Berlín

Merkel avisa els països de l'eurozona que han d'estar preparats per cedir el control sobre alguns àmbits a les institucions europees

La cancellera alemanya reclama que cal "acceptar que Europa té l'última paraula en algunes àrees, si no, no serem capaços de continuar construint Europa". Merkel apunta que els estats europeus són capaços de trobar solucions comunes quan estan "al caire del precipici", però tan bon punt la pressió s'alleugereix "diuen que volen seguir el seu propi camí".

RedaccióActualitzat
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit aquest dilluns que els països membres de l'eurozona han d'estar preparats per cedir el control sobre alguns àmbits a les institucions europees en cas que sigui necessari per poder superar la crisi del deute i recuperar els inversors internacionals.

"Hem d'estar preparats per acceptar que Europa té l'última paraula en algunes àrees, si no, no serem capaços de continuar construint Europa", ha dit Merkel en un acte organitzat per Deutsche Bank a Berlín, en el qual també ha participat el primer ministre de Polònia, Donald Tusk.

La cancellera ha afirmat que sembla que els europeus són capaços de trobar solucions comunes quan estan "al caire del precipici", però tan bon punt la pressió s'alleugereix "diuen que volen seguir el seu propi camí". Merkel ha subratllat que "no sempre és necessari abandonar les pràctiques nacionals, però cal que siguin compatibles", perquè considera que la situació actual "és un caos".

Defensa de l'austeritat

D'altra banda, la cancellera ha defensat el seu enfocament per sortir de la crisi davant dels que l'acusen de posar massa èmfasi en l'austeritat. Merkel ha assegurat que Europa ha de trobar un camí que generi al mateix temps creixement i unes finances sòlides.

Aquestes declaracions de Merkel arriben quan falten dos mesos perquè els líders europeus es reuneixin a Brussel·les per discutir si s'avança cap a l'anomenada "unió fiscal". De moment, un acord en aquesta qüestió sembla llunyà: Alemanya es mostra favorable a un control més estret i centralitzat dels pressupostos estatals, un punt que alguns estats membres no acaben de veure clar.
Anar al contingut