El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
Brussel·les

Barroso creu que l'austeritat ha arribat al seu límit i assegura que la CE "probablement" relaxarà" els objectius de dèficit a alguns estats

Tot i que crec que aquesta política és correcta en els aspectes fonamentals, em sembla que ha arribat al seu límit perquè una política, perquè tingui èxit, no només ha d'estar dissenyada adequadament, sinó que ha de comptar amb un mínim de suport polític i social" ha dit. El president de la Comissió Europea també ha assegurat que "probablement" relaxarà els objectius de dèficit a alguns estats.

RedaccióActualitzat
Cada cop són més i més fortes les veus a Brussel·les que aposten per abandonar o suavitzar les estrictes polítiques d'austeritat que s'han aplicat els últims anys a la Unió Europea i que han estat capitanejades per l'Alemanya d'Angela Merkel. L'últim de fer-ho ha estat el president de la Comissió Europea. José Manuel Durao Barroso ha admès que l'austeritat "ha arribat al seu límit" per la falta de suport polític i social entre els ciutadans. En aquet sentit, Barroso ha manifestat: "Tot i que crec que aquesta política és correcta en els aspectes fonamentals, em sembla que ha arribat al seu límit perquè una política, perquè tingui èxit, no només ha d'estar dissenyada adequadament, sinó que ha de comptar amb un mínim de suport polític i social".

El líder de la UE també ha confirmat que l'executiu comunitari "probablement" relaxarà els objectius de dèficit per aquest any a diversos estats. "El que passa a Grècia, Portugal i Espanya és impressionant en termes de correcció de desequilibris externs", ha dit un Barroso que s'ha mostrat partidari de "discutir el ritme" d'ajustos que s'exigeixen als països. "La Comissió ja ha anat proposant allargar els terminis per a la correcció de dèficit excessius a diversos països i probablement ho farem en altres per a la pròxima avaluació", ha dit. A més, ha confirmat que "estem fent ara aquesta revisió de diàleg amb els estats membres".

Brussel·les preveu presentar les seves recomanacions sobre el ritme de correcció de dèficit el 29 de maig. Per la seva banda, el govern espanyol espera que l'executiu comunitari li doni dos anys més per arribar al 3% del PIB i que relaxi l'objectiu de dèficit per aquest any fins al 6%, en lloc del 4,5% previst.

Tot plegat després que l'Eurostat hagi fet públiques les dades del dèficit del 2012, on queda clar que en alguns dels països on més severes han estat les retallades és on menys progressos s'han fet en la reducció del dèficit. També el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha reconegut que les previsions de creixement per aquest 2013 són pitjors del que preveia. L'economia podria caure fins a un 1,5%.
Anar al contingut