Mariano Rajoy saluda el primer ministre de la República d'Eslovàquia, Robert Fico, al Palau de La Moncloa.
Mariano Rajoy saluda el primer ministre de la República d'Eslovàquia, Robert Fico, al Palau de La Moncloa (Foto: EFE).
Madrid

Rajoy aprovarà divendres més retallades, però menys dràstiques que les del 2012

Rajoy ha dit també que no apujarà l'IVA o l'IRPF aquest any, tot i que les accions del govern espanyol depenen del creixement econòmic i de com vagi la reducció del dèficit.

Actualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avançat que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres retallades que afectaran algunes partides pressupostàries, tot i que en cap cas seran com els aprovats l'any 2012.

"És probable alguna retallada en alguna partida pressupostària", ha dit Rajoy en una roda de premsa conjunta a La Moncloa amb el primer ministre de la República Eslovaca, Robert Fico.

Rajoy ha dit també que no apujarà l'IVA o l'IRPF aquest any, tot i que les accions del govern depenen del creixement econòmic i de com vagi la reducció del dèficit. Rajoy ha assegurat que retallar la despesa pública no li agrada a ningú, pei ha recordat que si ho fa és perquè resulta "absolutament imprescindible". I ha afegit: "Si no les prenem, per dures que semblin, estaríem destruint el futur".

Al costat de les noves mesures, el govern espanyol presentarà el seu nou quadre macroeconòmic, amb una revisió a la baixa de les previsions, i el programa d'estabilitat per als pròxims tres anys. Segons Rajoy, Espanya no farà res "diferent" al que han hagut de fer la "immensa majoria" dels països de la UE. De fet, ha assegurat que les rebaixes en les previsions d'alguns països veïns seran més grans que les d'Espanya.

Així, ha recordat que el Regne Unit va estimar a l'agost que la seva economia creixeria un 1,8% el 2013 i ara ha rebaixat la xifra al 0,6%. França, per la seva banda, va plantejar un increment del PIB el 2013 del 0,8% quan va presentar el seu pressupost, però ara ha modificat aquesta xifra fins al 0,1%. Segons Rajoy, el mateix ha passat a Irlanda, a Portugal i fins i tot a Alemanya, on el govern va plantejar un increment del PIB del 1,6% quan va presentar el seu programa d'estabilitat i que ara ha baixat la xifra al 0,4%.
Anar al contingut