Cartells de protesta a les parets del rectorat de la UPC durant una tancada recent.
Cartells de protesta a les parets del rectorat de la UPC durant una tancada recent.
Barcelona

El Consell de Govern de la UPC rebutja el pla que preveu més de 300 acomiadaments

Ha tombat el pla per fer fora 90 interins i no renovar el contracte a 250 professors associats, decisió que el centenar de concentrats a l'exterior del rectorat han celebrat amb eufòria. Aquest dimecres al matí, un grup de joves ha cremat pneumàtics i contenidors a la Diagonal en protesta per aquestes retallades. A la UAB, dos joves han quedat ferits lleus quan els Mossos els han impedit anar a tallar l'AP-7. Uns 200 universitaris han tallat durant uns 15 minuts la circulació de trens a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat a l'Autònoma.

RedaccióActualitzat
El Consell de Govern de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha rebutjat el pla de viabilitat que preveu acomiadar més de 300 persones. La decisió s'ha preès amb 28 vots a favor i 23 en contra, i el centenar de persones que s'havien concentrat a l'exterior del rectorat l'han celebrada amb eufòria i amb crits de "Giró dimissió" i "Podem".
 
El pla preveu fer fora 90 interins i no renovar el contracte a 250 professors associats. Aquesta decisió ha de ser ratificada, però, pel Consell Social de la universitat, que es reunirà la setmana vinent. D'altra banda, els estudiants mantenen la vaga prevista per aquest dijous i divendres.

El rebuig al pla ha arribat al final de la jornada de mobilitzacions a les universitats catalanes d'aquest 24 d'abril, que ha transcorregut amb alguns incidents. Precisament, a primera hora del dia, la retallada a la UPC ha motivat una acció de protesta d'estudiants universitaris a l'avinguda Diagonal de Barcelona, a l'altura de la Facultat d'Econòmiques, on han tallat durant una estona la via. Els estudiants han cremat pneumàtics i contenidors d'escombraries a la calçada, cosa que ha provocat una espessa cortina de fum negre.

La protesta ha col·lapsat la via. S'han desviat els autobusos i s'han format cues quilomètriques. A la B-23, s'han arribat a formar sis quilòmetres de retencions des de Sant Feliu fins a l'entrada de Barcelona.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dos estudiants han quedat ferits després de forcejar amb els Mossos d'Esquadra a primera hora de la tarda durant una protesta.

La policia els barrava el pas al campus quan el grup intentava anar cap a l'autopista AP-7 per tallar el trànsit i dos joves han hagut de ser atesos per ferides al colze i al genoll, segons han informat els estudiants. Fonts del Mossos asseguren que es tractava d'un dispositiu de "contenció" amb escuts, tot i que en algun moment dels enfrontaments s'ha donat també algun cop de defensa.

Els joves, finalment, han desistit del tall a l'AP-7 i han optat per tallar la línia de FGC del Vallès durant alguns minuts. Uns 200 universitaris han tallat durant uns 15 minuts la circulació de trens a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat a l'Autònoma. El tall de vies s'ha afegit a l'ocupació del rectorat de la UAB, que va començar fa una setmana i en què també participen treballadors.

A la Universitat de Barcelona (UB), una vintena de treballadors entre personal administratiu i professors s'han tancat aquest dimecres a la tarda al rectorat, on pretenen quedar-se fins divendres per protestar per les retallades.
Anar al contingut