Madrid

Rajoy no abaixarà l'IRPF l'any vinent, apujarà els impostos especials i gravarà els dipòsits bancaris

A banda de la revisió en la tributació d'alguns impostos, el Consell de Ministres ha aprovat també la posada en funcionament de l'autoritat independent en matèria fiscal i un pla de lluita contra la morositat en les administracions públiques.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha presentat les esperades línies bàsiques de la política econòmica, recollides en el Pla Nacional de Reformes i que la portaveu Soraya Sáenz de Santamaría s'ha encarregat de desgranar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres.

Sáenz de Santamaría ha destacat com a objectius la consolidació fiscal i l'impuls de reformes estructurals per crear llocs de treball. A més, ha insistit que no s'apujarien els grans impostos, com l'IVA i l'IRPF, com ja va anunciar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquesta mateixa setmana. Tot i això, sí que es preveuen "alguns ajustos" per convergir amb Europa en matèria de fiscalitat mediambiental, impostos especials i dipòsits bancaris.

A més, ha assenyalat que, "en la mesura del possible", el govern espanyol intentarà "suavitzar" l'IRPF i l'IVA més endavant. En qualsevol cas, el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, ha anunciat que la pujada de l'IRPF s'ampliarà un any més, fins al 2015. "No demanarem als espanyols nous grans esforços", ha reiterat Sáenz de Santamaría durant la presentació del Pla Nacional de Reformes.

Els vuit eixos del Pla Nacional de Reformes

1. Mesures de consolidació fiscal en l'àmbit de la Seguretat Social. Posta en marxa d'una autoritat fiscal independent i millora de la transparència; acabar amb la morositat de les administracions públiques i revisar la fiscalitat d'alguns impostos de qualitat ambiental, gravar els dipòsits bancaris, apujar alguns impostos especials i eliminar deduccions a les empreses que facturen més de 20 milions anuals.

El nou impost als dipòsits bancaris establirà un tipus de gravamen del 0,2 per 1.000. En l'Impost sobre societats s'eixamplaran les bases imposables i es desincentivarà el palanquejament financer de les empreses. No s'apugen l'IRPF i l'IVA, però el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat que la pujada de l'IRPF s'ampliarà un any més, fins al 2015.

2. Inici de la reforma de l'administració pública per estalviar uns 8.000 milions fins al 2015. Al juliol, el govern remetrà al Congrés la llei de reforma de l'administració local per evitar duplicitats, garantir el control pressupostari i una major professionalització de tota la funció local. Paral·lelament al procés de clarificació de competències de l'administració local, s'iniciarà un procés similar amb les competències autonòmiques, a través de la revisió de les activitats finançades mitjançant conveni.

3. Aprovació d'un pla anual de política d'ocupació que passa per l'avaluació dels efectes de la reforma laboral. El primer informe serà contrastat per un organisme independent abans del juliol del 2013, com, per exemple, l'OCDE.

4. Llei de suport a l'emprenedor i mesures per afavorir la internacionalització. Règim especial d'IVA, deduccions i nou impuls al finançament, entre altres mesures per impulsar l'autoocupació i les petites empreses. El govern fixarà una nova deducció del 20% en la quota estatal de l'IRPF de l'aportació que fa un particular a una empresa de nova o recent creació, amb un límit de 20.000 euros.

Hisenda també fixarà una deducció de fins al 10% dels beneficis empresarials que es reinverteixin, en el cas d'empreses amb un volum de negoci inferior a deu milions d'euros. A més, està prevista l'aplicació de l'IVA de caixa per a pimes i autònoms que permetrà evitar ingressar l'IVA fins que es cobri la factura.

5. Llei de Desindexació de l'Economia Espanyola. Els contractes públics deixaran d'actualitzar-se per l'IPC. El nou índex serà més exigent que l'IPC i en la seva formulació tindrà en compte el nivell d'inflació del 2% considerat pel Banc Central Europeu com a estabilitat de preus. Aquesta "desindexació" no inclourà les pensions, ja que la desvinculació d'aquestes prestacions de l'IPC s'estudiarà amb la reforma del factor de sostenibilitat.

6. Llei de col·legis i serveis professionals que elimina obstacles a l'accés i exercici de l'activitat en un nombre elevat d'activitats professionals.

7. Nou codi de bon govern corporatiu per a les empreses espanyoles. Es potenciarà el paper de les juntes d'accionistes, es perfeccionaran i ampliaran les recomanacions del Codi Unificat de Bon Govern i s'introduiran noves millores en el govern de les entitats de crèdit.

8. Llei de Garantia de la Unitat de Mercat i Pla de Racionalització Normativa. Garantia de llibertat d'establiment i llibertat de circulació; cooperació institucional per eliminar traves; mecanismes àgils de resolució dels problemes amb la intervenció de la nova Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut