Imatge d'arxiu de l'espectacle "Grans moments de la dansa" (Foto: ACN).
Imatge d'arxiu de l'espectacle "Grans moments de la dansa" (Foto: ACN).
Barcelona

Més de 100 activitats arreu de Catalunya per celebrar el Dia Internacional de la Dansa

Més de tres-cents ballarins participaran aquest dilluns en una acció multitudinària al centre de Barcelona per commemorar el dia i reivindicar més reconeixement. Des del sector, l'escenari que es dibuixa per a aquest any "és alarmant" i es creu que ja s'ha començat a traspassar la línia vermella.

RedaccióActualitzat
Per commemorar el Dia Internacional de la Dansa, més de 300 ballarins participaran en una acció multitudinària a la plaça de la Catedral de Barcelona, i ho faran amb onze estils de dansa diferents. L'acció s'iniciarà amb la lectura del missatge de la jornada, a càrrec d'Anna Maleras, pionera de la dansa moderna i la dansa jazz a Catalunya.

Però aquesta activitat serà una més de les que es faran arreu del país. I és que s'han organitzat més de cent activitats en teatres, escoles o centres cívics centrades en la dansa.

El Mercat de les Flors ja va reunir aquest diumenge diferents generacions de la companyia IT Dansa de l'Institut del Teatre, molts dels quals actualment triomfen fora del nostre país. La recaptació obtinguda servirà per finançar un projecte que hagi treballat activament la incorporació de la dansa a la societat. El projecte s'escollirà mitjançant una convocatòria pública de l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APdC), que es farà pública el mes que ve. Per optar-hi, es demanarà una trajectòria mínima de dos anys i estar en actiu durant el 2013.

La gala al Mercat de les Flors també va servir per celebrar el quinzè aniversari de la companyia. La seva directora, Caterina Alard, però, ha demanat que els ballarins tinguin més reconeixement.

El sector comença a traspassar la línia vermella

La Unesco va convertir el 29 d'abril el Dia Internacional de la Dansa, en commemoració del naixement de Jean-Georges Noverre (1727-1810), figura clau de la renovació del llenguatge coreogràfic i considerat pare del ballet modern. Durant la presentació dels actes previstos per a aquesta jornada, el president de l'APdC, Xavier Martínez, va assegurar que l'escenari que es dibuixa per a aquest any "és alarmant". En aquest sentit, Martínez va explicar: "Amb una població que cada vegada té menys capacitat per accedir als productes culturals, uns teatres en els quals la dansa pràcticament ha desaparegut i un sector de la creació ofegat per la baixa demanda i per greus problemes financers pels retards de més d'un any en els pagaments de les subvencions, el sector ha començat a traspassar la línia vermella que dóna pas a la seva destrucció massiva".

Davant tot plegat, el president de l'APdC creu que són necessàries "mesures immediates per evitar-ho" i ha fet una crida als agents culturals i a la societat en general perquè "es vegi que la dansa és un bé per a tots".
Anar al contingut