Barcelona

El món polític català destaca la lluita antifranquista de Xirinacs i la seva personalitat singular

El món polític català s'ha mostrat consternat per la mort de Lluís Maria Xirinacs i n'han destacat la personalitat singular en la seva lluita antifranquista i a favor dels drets d'autodeterminació i dels Països Catalans. Dissabte van trobar el cos de Xirinacs en una zona boscosa d'Ogassa, al Ripollès. L'exsenador, de 75 anys i amb greus problemes de salut, va deixar una nota de comiat a la fundació que porta el seu nom.

Actualitzat

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha expressat en nom del govern català el seu condol per la mort de l'exsenador Lluís Maria Xirinacs i ha elogiat la seva trajectòria com a "lluitador antifranquista".

En declaracions a Catalunya Informació, Nadal ha recordat que Xirinacs va ser una persona crítica "amb la seva pròpia condició de sacerdot, amb el funcionament del país i fins i tot amb la manera de viure", fet que va marcar la seva personalitat i la seva existència.

"Ha estat un testimoni en solitari, més que polític, d'una determinada manera d'entendre la política fora dels circuits habituals", ha subratllat Nadal.

Des d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira ha assegurat haver patit una "enorme conmmoció" i "impacte personal", ja que tots dos van viure junts la detenció dels 113 membres de l'Assemblea de Catalunya juntament amb Jordi Carbonell, aleshores president d'ERC.

Carod ha alabat la figura de Xirinacs per no haver acceptat "les renúncies de la transició", que va viure personalment com "una gran decepció".

Xirinacs va ser "un símbol de la resistència pacífica" durant la dècada dels setanta i el franquisme, ha explicat el líder republicà, que el recorda com un "referent de la defensa de principis que van quedar marginats per la transició", com "la idea d'autodeterminació, el concepte de Països Catalans o de construcció nacional des de la base de la societat", ha especificat.

També ha recordat el paper de Xirinacs "en la lluita pels drets civils, polítics i nacionals de Catalunya" el portaveu de CiU al Parlament, Felip Puig. "Ha estat un símbol de l'última quarta part del segle, un referent de la lluita pacífica d'abans de la democràcia" que va representar els Països Catalans amb la seva manera "singular" de comprometre's, ha declarat.

Sobre la seva singularitat també s'ha pronunciat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, que s'ha mostrat "molt impressionat" per la mort de Xirinacs. En declaracions a Catalunya Ràdio, Jordi Pujol l'ha recordat com una persona diferent, a l'estil, ha dit, d'un profeta bíblic.

I des d'ICV l'han definit com un "símbol de la lluita antifranquista" pel seu paper en la "recuperació de les llibertats democràtiques" de Catalunya. La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha destacat que, en arribar la democràcia a Espanya, Xirinacs va escollir una "opció de radicalitat" amb accions "molt extremistes", però que al cap i a la fi eren una "opció vàlida i que ha mantingut fins al final", ha declarat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut