Roma

El nou primer ministre italià reclama mesures de creixement i més unió política a la UE

Durant el seu discurs d'investidura a la Cambra de Diputats, el nou primer ministre italià ha anunciat que anirà immediatament a Brussel·les, Berlín i París per promoure el creixement econòmic a la Unió Europea. L'executiu de Letta ha superat aquest dilluns el vot d'investidura al Parlament amb una àmplia majoria de 453 vots a favor, que li han donat el Partit Demòcrata, el conservador Poble de la Llibertat de Silvio Berlusconi i l'Elecció Cívica de Mario Monti.

RedaccióActualitzat
El nou primer ministre italià, Enrico Letta, de la formació de centreesquerra Partit Democràtic (PD), ha anunciat que viatjarà immediatament a Brussel·les, Berlín i París per promoure mesures a la Unió Europea que impulsin el creixement econòmic sense comprometre'n l'equilibri pressupostari. El govern de Letta ha superat aquest dilluns el vot d'investidura al Parlament amb una àmplia majoria de 453 vots a favor, que li han donat el Partit Demòcrata, el conservador Poble de la Llibertat de Silvio Berlusconi i l'Elecció Cívica de Mario Monti. El mateix tràmit es votarà aquest dimarts al Senat.

Durant el seu discurs d'investidura a la Cambra de Diputats, Letta ha demanat més integració a la UE, amb una unió bancària i més unió política, sense les quals l'actual crisi econòmica es farà "insostenible". El cap de govern ha apuntat que "Itàlia es comprometrà a identificar les estratègies per arribar al creixement sense posar en risc el sanejament. Europa està en crisi de legitimitat, just quan els seus ciutadans més la necessiten". El polític de centreesquerra ha afirmat que "fa falta més Europa" perquè "el destí del continent està unit, no hi ha vencedors ni vençuts".

"Les polítiques per al creixement no poden esperar"

El cap de l'executiu ha dit que, "només amb el sanejament" dels comptes públics, "Itàlia es mor" i que cal un canvi de polítiques urgentment. "Les polítiques per al creixement no poden esperar; no hi ha més temps. Moltes famílies i ciutadans estan sumits en la desesperació". Letta ha advertit que aquesta situació de "vulnerabilitat" d'una part de la societat pot convertir-se en "ràbia i conflicte" i ha posat com a exemple el tiroteig d'aquest diumenge davant la seu de l'executiu a Roma.

Letta ha fet referència al llast que suposa el deute públic del 127% del PIB i ha insistit que l'ocupació serà la primera prioritat del seu govern de coalició, integrat per tècnics i membres del PD, del conservador Poble de la Llibertat de Silvio Berlusconi i la centrista Elecció Cívica de Mario Monti.

Letta també ha anunciat que abolirà l'actual sistema de finançament públic de partits, que estudiarà l'aprovació d'un subsidi per a les famílies més necessitades i ha recollit diverses propostes de les reformes institucionals promogudes pels "savis" consultats pel president de la República, Giorgio Napolitano.

Després de la investidura, Letta començarà a treballar en aquest assumpte a partir de dimarts i, entre dimecres i dijous, viatjarà a Brussel·les, Berlín i París per demostrar que el seu executiu és "europeu i europeista".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut