El primer ministre italià, Enrico Letta, i el president de CE, José Manuel Durao Barroso.
El primer ministre italià, Enrico Letta, i el president de CE, José Manuel Durao Barroso. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Brussel·les demana a Itàlia que les seves mesures de creixement s'ajustin a l'objectiu de dèficit

Durao Barroso ha instat Letta a finançar les mesures que ha anunciat per impulsar el creixement sempre que compleixi l'objectiu de dèficit fixat per a Itàlia el 2013, per sota del 3% del PIB. Li ha dit en la reunió que han mantingut tots dos a Brussel·les, on el nou primer ministre italià ha posta punt final a la seva gira europea de presentació.

RedaccióActualitzat
El nou primer ministre italià, Enrico Letta, posa punt final a la seva gira de presentació a Europa. Després de reunir-se amb la cancellera Angela Merkel i amb el president francès, François Hollande, ara ha estat el torn del president de la Comissió Europea (CE). José Manuel Durao Barroso ha instat Letta a finançar les mesures que ha anunciat per impulsar el creixement sempre que compleixi l'objectiu de dèficit fixat per a Itàlia el 2013, per sota del 3% del PIB. "Pel que fa a les noves mesures de creixement anunciades pel primer ministre, creiem que el govern les finançarà de manera creïble amb l'objectiu de mantenir el dèficit per sota del 3% del PIB el 2013, ha dit Barroso des de Brussel·les, després de reunir-s'hi.

El cap de l'executiu comunitari s'ha mostrat confiat que "és possible, tenint en compte que ara Itàlia ha detallat les mesures que vol prendre, que pugui sortir del dèficit excessiu". A més, ha dit que espera que Itàlia "aconsegueixi i mantingui una posició pressupostària equilibrada en termes estructurals, essencial per situar un deute alt en un camí de disminució constant".

Es manté l'objectiu de dèficit

En qualsevol cas, Barroso creu que tot plegat "depèn dels plans del nou govern italià", tot i que "avui no hem pogut anar al detall". Ara bé, ha reconegut: "M'ha deixat clar que els objectius en els termes del camí financer i pressupostari es mantenen". I és que el nou "premier" italià descarta, ara per ara, demanar més temps per complir l'objectiu de dèficit: "La idea és mantenir els nostres compromisos i donar peu a la necessitat de fer que el nostre país creixi, que hi hagi mesures socials que facin front sobretot a l'atur juvenil".

Respecte al procediment per dèficit excessiu que la CE va obrir a Itàlia, el primer ministre italià es va mostrar cautelós en afirmar que "cal esperar a la declaració oficial de la Comissió", tot i que augura "un resultat positiu i treballem perquè així sigui".

Letta, que reconeix que el país té un gran deute públic, ha assegurat que se'n torna a Roma "més optimista que quan me'n vaig anar" i que "torno amb una sèrie d'idees".

Barroso ha tornat a dir, en sintonia amb el que ha defensat Letta des del seu nomenament, que la UE necessita aplicar urgentment les mesures de creixement i de creació de treball anunciades i que ha qualificat d'"indispensables". En la seva gira europea, Letta ha apostat per promoure mesures a la Unió Europea que impulsin el creixement econòmic sense comprometre'n l'equilibri pressupostari.
Anar al contingut