Barcelona

Els forenses han de determinar les causes de la mort de Xirinacs abans que es pugui fer el funeral

Fins que els forenses no determinin les causes de la mort de l'exsenador Lluís Maria Xirinacs no se li podrà fer el funeral ni els diferents homenatges que diversos col·lectius volen celebrar. Xirinacs va deixar un escrit abans de morir. En el document explica que ha viscut esclau en uns Països Catalans sense sobirania.

Actualitzat
Segons la policia, hi ha indicis evidents que l'exsenador Xirinacs, de 75 anys, es va suïcidar. Tot i això, seran les proves forenses les que hauran de determinar les causes de la mort.

De fet, els tres cops candidat al premi Nobel, va deixar una nota de comiat a la Fundació Randa, segons ha informat un portaveu de l'entitat, que també ha assegurat que "es va deixar morir perquè ja estava molt feble".

La mateixa font ha assenyalat que a la butxaca portava també una nota en la qual deia que "en ple ús de les meves facultats marxo perquè vull acabar els meus dies en la soledat i el silenci", i afegeix que "si em voleu fer feliç no em busqueu. Si algú em troba li prego que, estigui jo com estigui, no vulgui pertorbar la meva soledat i el meu silenci".

Nota de comiat

En el text deixat en la fundació, amb data de 6 d'agost de 2007, i que titula "Acte de sobirania" Xirinacs diu que "he viscut esclau 75 anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia) des de fa segles.

Diu que "he viscut lluitant contra aquesta esclavitud cada any de la meva vida adulta. Una nació esclava, com un individu esclau, és una vergonya de la humanitat i de l'Univers".

Afegeix que "una nació mai serà lliure si els seus fills no volen arriscar la seva vida en la seva llibertat i defensa. Amics, accepteu-me aquest final absolut victoriós de la meva contesa, per contraposar la covardia dels nostres líders, massificadors del poble".

S'acomiada dient "avui la meva nació passa sobirana absoluta en mi. Ells han perdut un esclau. Ella és una mica més lliure, perquè jo sóc en vosaltres, amics!".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut