Dels diners pendents, més de 5.000 milions corresponen a l'addicional tercera.
Dels diners pendents, més de 5.000 milions corresponen a l'addicional tercera.
Barcelona

El govern espanyol deu a Catalunya més de 8.000 milions d'euros

Segons ha pogut saber TV3, d'aquesta xifra, 5.000 milions correspondrien a l'impagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Uns 1.800 milions serien mesures del govern espanyol que suposen un increment de la despesa com la llei de la dependència, que costa més de 900 milions.També és important la reducció d'ingressos finalistes, que sumen més de 700 milions.

TV3Actualitzat
La factura que el govern espanyol té pendent amb la Generalitat puja a més de 8.000 milions d'euros, segons càlculs del govern de la Generalitat. La xifra és la suma dels incompliments en partides de tot tipus, en especial les de la disposició addicional tercera que fixava l'Estatut, durant els últims cinc anys, és a dir, des del 2008 fins ara.

Segons ha pogut saber TV3, d'aquests més de 8.000 milions, prop de 5.230 correspondrien a l'impagament de la disposició addicional tercera i a inversions compromeses i no realitzades.

Una altra partida important, de 1.760 milions d'euros, correspondria a mesures del govern espanyol que suposen un increment de la despesa. Alguns exemples són el desplegament de la Llei de la Dependència entre 2008 i 2013, que costa més de 900 milions. Aquí també s'inclou l'increment de l'IVA que equival a 264 milions. L'alatra partida rellevant és la referent a la reducció d'ingressos finalistes que sumen 712 milions d'euros. D'aquests, 280 milions tenen a veure amb programes d'ocupació i centres de formació continua. Altres 114 milions procedeixen de la dependència i polítiques socials.   

Una tercera partida és la que inclou les mesures estatals que han suposat uns ingressos negatius i que puja a 373 milions. Aquí s'inclouen 198 milions de l'euro per recepta i 90 milions de les noves excempcions en l'impost sobre operacions societàries.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, considera que, si ''l'Estat pagués el que deu a Catalunya, no caldria retallar tant. Ens deuen "més de 8.000 milions d'euros de factures de tota mena i no ens paguen i alhora ens exigeixen 4.000 milions de retallades. Si només ens paguessin el que ens deuen, si només es comprometessin a pagar-nos el que ens deuen aquest any  i l'any que ve faríem la pau. No hauríem de fer les retallades que en aquests moments estem obligats a fer pel govern espanyol".

La Generalitat també denúncia que ha de pagar despeses com les vacunes que l'Estat no dota pressupostàriament i, en canvi, el govern espanyol atura iniciatives proposades des de Catalunya per augmentar els ingressos com la taxa judicial i l'euro per recepta.
Anar al contingut