Damasc / Tel Aviv

Damasc considera l'atac israelià com una declaració de guerra i puja el to a la regió pel temor d'un conflicte obert

Síria adverteix que les últimes intervencions militars israelianes en territori sirià poden desembocar en una guerra més àmplia. Egipte i la Lliga Àrab demanen a les Nacions Unides que aturi els atacs, perquè poden desestabilizar tota la regió. Israel ha decretat màxima alerta amb bateries antimíssils desplaçades al nord del país.

RedaccióActualitzat
El bombardeig d'Israel per segon dia consecutiu contra objectius en territori sirià esdevé una nova peça en un tauler per si mateix prou complicat. El govern de Bashar al-Assad ha advertit que aquestes agressions podrien portar la regió a una guerra més àmplia i ser una amenaça per a la pau i la seguretat internacionals.

La Lliga Àrab i el Caire han expressat la mateixa por, la desestabilització de la regió.

Una de les altres peces clau de la regió, l'Iran, ha condemnat el bombardeig israelià. Des del govern d'Ahmadinejad s'han mostrat convençuts que Damasc no deixarà sense resposta aquest atac i han reclamat la intervenció de les Nacions Unides.

Tot plegat, mentre els governs occidentals no mouen fitxa si no és per justificar actuacions militars d'Israel que contravenen els principis de l'ONU. Des dels Estats Units, Barack Obama s'ha negat a comentar els bombardejos israelians i ha defensat el dret d'aquests a protegir-se contra el "transferiment d'armes a organitzacions terroristes com Hezbollah."

Escalada de declaracions

El règim sirià considera que els atacs israelians d'aquesta matinada als afores de Damasc proven la connexió d'Israel amb les milícies opositores sirianes. Aquesta agressió, ha avisat un portaveu del règim, obre la porta a qualsevol opció de represàlia. Les amenaces sirianes contra Israel han estat innòcues des de fa 40 anys.

L'exèrcit israelià, al seu torn, ha afirmat que els bombardejos buscaven impedir l'arribada de míssils a la milícia xiïta de Hezbollah al sud del Líban, un partit-milícia de govern al Líban, i ha fet retirar, en dues ocasions, les tropes israelianes del seu territori. Els atacs han afectat unes instal·lacions militars amb quarters de la guàrdia republicana i també magatzems de municions.   

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha justificat els atacs com una manera de preservar la seguretat del país. Israel ha decretat màxima alerta amb bateries antimíssils desplaçades al nord del país, on s'ha tancat l'espai aeri, i ha traslladat l'estat d'alerta a totes les seves ambaixades.

Protestes, morts i èxode

Els sirians semblen més enfadats amb el clan del president Al-Assad que amb les amenaces israelianes i, aquesta mateixa tarda, dins de Damasc, els rebels enderrocaven una estàtua del pare del rais actual.

Mentrestant, els que encara poden fugen de la mort. Durant el cap de setmana, prop d'un centenar de civils han mort només a la zona de Banias, on el règim intenta protegir la minoria xiïta que li dóna suport.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut