Imatge del motí que hi va haver a la presó de Quatre Camins el 2004.
Imatge del motí que hi va haver a la presó de Quatre Camins el 2004.
Barcelona

L'exsubdirector mèdic de Quatre Camins nega que agredís cap intern després del motí del 2004

L'exsubdirector mèdic de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, nega haver agredit cap intern després del motí que hi va haver a la presó el 2004. El processat reconeix, però, que sovint s'actuava amb contundència si el pres no obeïa les ordres. L'Audiència de Barcelona jutja aquest dilluns el llavors subdirector del centre penitenciari i 7 funcionaris més per haver pegat a diversos presos. Se'ls demana penes que oscil·len entre un i vuit anys de presó, i fins a tres anys d'inhabilitació professional.

RedaccióActualitzat
L'Audiència de Barcelona jutja aquest dilluns l'exsubdirector mèdic i set funcionaris més de la presó de Quatre Camins per suposades agressions a interns durant el motí del 30 d'abril del 2004. El llavors subdirector mèdic del centre penitenciari de la Roca del Vallès ha negat haver agredit cap intern després d'aquell motí de fa nou anys. El processat també ha negat que fes servir la defensa de goma, però ha reconegut que es va actuar sovint de manera contundent: "Si el pres no obeïa les ordres, si no volia caminar o ho feia de manera lenta per exemple, al pacient se li exercia una certa contundència, se'l forçava en certa manera. És a dir, si un pacient venia pel passadís i no volia caminar, se l'ajudava que caminés una mica més ràpid". L'acusat ha explicat al tribunal que recorda que algun intern presentava alguna ferida però de caire molt lleu.

Uns 50 manifestants que s'han concentrat davant l'Audiència de Barcelona, on es fa el judici, portaven pancartes amb missatges com "Llibertat, presos al carrer", "L'abandonament sanitari és tortura" o "Presó = Tortura". Els concentrats han corejat crits d'"assassins" i "torturadors" contra els vuit processats.

La fiscalia demana 8 anys de presó i una multa de 4.800 euros per a l'exsubdirector mèdic del centre penitenciari vallesà, per lesions i delictes contra la integritat moral, i entre 1 i 3 anys de presó per a 7 treballadors més del centre. També els demanen fins a 3 anys d'inhabilitació professional.

Segons el fiscal, les agressions van tenir lloc després del motí que van protagonitzar una quarantena d'interns a la presó el 30 d'abril del 2004. Es va acordar traslladar 56 interns a altres presons per evitar un nou motí, i les agressions haurien tingut lloc durant els trasllats. El fiscal relata que molts dels interns se'ls va vexar perquè se'ls va impedir vestir-se i van haver de sortir de la cel·la amb roba interior.

La fiscalia considera que el subdirector mèdic va pegar i donar cops de puny als interns, quan els va atendre abans de canviar de centre. El Departament de Justícia el va destituir del càrrec. Pel que fa a la resta d'acusats, quatre funcionaris haurien agredit els presos i tres més haurien presenciat els fets sense fer-hi res. El fiscal també en considera responsable civil subsidiària la Generalitat de Catalunya.

Durant la revolta, els presos gairebé acaben amb la vida del subdirector del centre penitenciari, i també van agredir quatre funcionaris més, fets pels quals alguns dels amotinats van ser jutjats i condemnats.
Anar al contingut